Protest al ambulanțierilor în Capitală. Reacția lui Arafat | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul este organizat de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), urmând a fi pichetate mai multe instituții. 

Ambulanțierii ies în stradă
Ambulanțierii ies în stradă

Potrivit unui comunicat al BNS, de la ora 10:00 la 12:00, în Piaţa Revoluţiei va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne/sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de la 12:00 la 12:30 va avea loc marşul sindical, din locaţia Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei, iar de la ora 12:30 la 14:00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piaţa Victoriei.

„În cazul în care Premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului", se menţionează în documentul semnat de Gheorghe Chiş, preşedinte Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa, transmite Agerpres.

Reprezentanţii sindicatului afirmă că „protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”.

De asemenea, Blocul Naţional Sindical reaminteşte că, începând de marţi, de la ora 10:00, pe termen nelimitat, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional".

Ce revendicări au sindicaliștii

Potrivit BNS, nemulțumirile sunt legate de:

  • salarizarea personalului din serviciile de ambulanță
  • starea serviciilor de ambulanță și a autosanitarelor, în condițiile în care doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale
  • lipsa de reacție a premierului României Nicolae-Ionel Ciucă privind problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță
  • lipsa de transparență și consultare a șefului DSU Raed Arafat care au afectat serviciile de ambulanță

Reacția lui Raed Arafat

„S-a zis că în ultimii trei ani nu s-a livrat nicio ambulanţă, asta spune Federaţia Sindicală Ambulanţa, nu este adevărat. Inclusiv în ultimii trei ani s-au livrat. Dar, dacă luăm cei patru ani, serviciile de ambulanţă au beneficiat de 821 de ambulanţe, din care 375 ambulanţe de urgenţă 4x2, 225 ambulanţe de urgenţă de tip B 4x4, 81 de ambulanţe de tip C şi 20 de ambulanţe de tip A care au fost livrate SABIF. Pe lângă cele 821 de ambulanţe, Primăria Municipiului Bucureşti a mai achiziţionat pentru Ambulanţa Bucureşti 106 ambulanţe. Asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanţe livrate serviciilor de ambulanţă. (...) Să spunem că au fost serviciile de ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa DSU. În aceeaşi perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanţe. Deci, în niciun caz SMURD nu a primit mai multe ambulanţe. (...) Să înţelegem clar - nimeni nu vrea să saboteze serviciile de ambulanţă, nimeni nu vrea să le distrugă”, a afirmat Arafat, într-un mesaj video postat pe Facebook.

El a catalogat drept false afirmaţiile potrivit cărora SMURD ar fi făcut achiziţii de ambulanţe din alte surse.

Am auzit că SMURD a făcut achiziţii din alte surse decât cele pentru ambulanţă, adică surse suplimentare. Iarăşi fals pentru că achiziţiile au fost unitar achiziţionate de către IGSU şi au avut o singură sursă de finanţare - fonduri europene, unde Guvernul a plătit doar 15% din bugetul de stat, restul venind din surse externe. În următoarea perioadă avem în plan achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe care majoritatea lor merg la serviciile de ambulanţă”, a transmis şeful DSU.

Conform acestuia, informaţiile privind achiziţia de ambulanţe ar fi fost "manipulate".

„Să vedeţi cum se manipulează informaţiile despre achiziţia ambulanţelor şi despre cum încearcă Federaţia Sindicală Ambulanţa să organizeze un miting având ca temă principală achiziţia de ambulanţe creând, de fapt, o impresie falsă că DSU este cel de vină pentru faptul că nu s-au semnat ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe”, a completat Arafat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite