Pericol de moarte în pescării. Peste 1,3 tone de pește și preparate din pește alterate au fost retrase de la vânzare de ANPC

0
Publicat:

Comisarii Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au retras de la vânzare peste 1,3 tone de pește și preparate din pește în urma unei acțiuni de control desfășurate luna trecută, pe parcusul a cinci zile, la nivel național.

Peștele trebuie păstrat în condiții stricte. FOTO Alina Mitran
Peștele trebuie păstrat în condiții stricte. FOTO Alina Mitran

În perioada 22–26 aprilie, ANPC a desfăşurat, la nivelul întregii țări, acţiuni de control pentru a verifica felul în care sunt respectate prevederile legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi comercializare a peștelui, preparatelor din pește preambalate și conservelor din pește.

„În cadrul acțiunilor, au fost controlaţi 332 operatori economici, constatându-se abateri la 278 dintre aceștia. Au fost verificate circa 300 tone de pește, preparate și conserve din pește, la aproximativ 71 de tone înregistrându-se nereguli”, a precizat, într-un comunicat transmis vineri, ANPC.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 235 amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane lei și 85 avertismente.

De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de informare și etichetare, până la remedierea neconformităţilor constatate, precum și oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1.3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme, în valoare de circa 60.000 lei.

„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să țină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziționarea produselor, indiferent de natura acestora și locul de comercializare.  Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condițiile de depozitare și de comercializare și este esențial să citim cu mare atenție eticheta produselor, pentru a evita situații neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viața”, a explicat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Semne vizibile de alterare

Principalele deficiențe constatate se referă la comercializarea unor produse congelate preambalate cu arsuri de congelare și deshidratate sau cu aglomerări de gheață, comercializarea de pește proaspăt cu modificări organoleptice (ale aspectului și culorii, consistență moale, ochi retractați, miros specific de alterat), comercializarea de pește proaspăt preambalat în caserole de plastic, cu condens în interiorul acestora (picături de apă), comercializarea de produse în afara datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum stabilite de producători, comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorate sau chiar depozitat în contact direct cu pereții vitrinei frigorifice, neconcordanțe între cantitatea netă declarată și cea reală a produsului.

Pește ținut în vitrine frigorifice neigienizate  sau ruginite

Comisarii au mai constatat, printre nereguli, și nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere a produselor în vederea comercializării: temperatura agregatelor frigorifice era diferită de cea indicată de producător, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu resturi alimentare și ușoare urme de rugină, gheață în exces, scurgeri de conținut, resturi de ambalaje, cu chedere rupte și grătare ruginite, nerespectarea vecinătăților produselor în spațiul de congelare (pește lângă legume neprocesate) lipsa graficelor pentru monitorizarea temperaturii expunerea produselor din pește la temperatura mediului ambient, schimbarea stării termice a produselor, utilizarea unor camere de frig improprii cu pardoseli neigienizate, tavan cameră frig exfoliat, faianță spartă lăzi și praguri murdare.

Etichetare neconformă

Din categoria deficiențelor de informare-etichetare depistate, ANPC enumeră: lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare – caracterizare, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare și caracterizare, neînscrierea pe etichetă sau ambalaj a metodei de producție și/sau a zonei de captură și/sau a categoriei de unealtă de pescuit utilizată la capturarea peștilor, lipsa înscrierii țării de origine/locului de proveniență al produsului, lipsa înscrierii cantității nete, lipsa sau înscrierea eronata a datei durabilității minimale, lipsa afișării prețului, a prețului pe unitatea de măsură sau afișarea ilizibilă a acestuia, nerespectarea regimului promoțiilor (comercializarea la ofertă fără a preciza data de debut și de sfârșit a ofertei), lipsa autorizațiilor de funcționare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite