Passaris, cel mai violent criminal din România, trăiește o viață de nabab în închisoare. Cine l-a îmbogățit

0
Publicat:

Grecul Kostas Passaris a șocat întreaga țară în 2001, când a împușcat cu sânge rece doi agenți de pază de la o casă de schimb valutar din Capitală și a fugit cu banii. Execută în prezent o condamnare la închisoare pe viață, dar în detenție trăieșțe o viață de huzur cu banii pe care îi are în cont.

Kostas Passaris a fost condamnat la închisoare pe viață FOTO arhivă Adevărul
Kostas Passaris a fost condamnat la închisoare pe viață FOTO arhivă Adevărul

Kostas Passaris, care a ucis șapte oameni și a comis un șir lung de jafuri armate în Grecia și în România, nu pare să ducă lipsă de nimic în detenție. El dispune permanent, în contul deschis de Administrația Penitenciarelor, de sume mari de bani.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, grecul a ucis doi agenți de pază ai unei case de schimb valutar din Piața Romană. A fugit atunci cu aproximativ 575 milioane lei.

După două zile, Kostas Passaris a fost prins într-o operațiune a Poliției Române, a fost condamnat la închisoare pe viață și a făcut bani pe care este constrâns să-i cheltuiască acum din spatele gratiilor.

A vrut să impresioneze o prostituată

La momentul comiterii crimelor din România, grecul era căutat de autoritățile elene, după ce reușise să evadeze folosind un pistol pe care l-a primit de la un deținut român.

Bărbatul evadase de două ori din pușcăriile grecești și avea pe lista victimelor doi polițiști împușcați mortal și alte trei persoane pe care le omorâse în timpul jafurilor comise.

În februarie 2001, a fost arestat de Poliţia Atena pentru omor calificat, tentativă de omor şi răpire de persoane, dar a reuşit o evadare spectaculoasă.

A simulat o criză de epilepsie şi a fost transportat la un spital, unde doi dintre membrii grupării sale, care se pare că erau de origine română, au deschis focul asupra poliţiştilor, iar Passaris a dispărut la bordul unui autoturism „Lancia”, pe care l-a deturnat din trafic, ameninţând pe proprietarul autoturismului cu un pistol.

Până la atacul din noiembrie 2001, Passaris mai apucase să mai comită un jaf în Galați.

Atacul de la Casa de schimb valutar „Nova 2000”, situată pe strada Domnească din Galați, a avut loc în seara zilei de 13 noiembrie 2001. Doi atacatori au rănit casiera şi agentul de pază şi au fugit cu suma de aproximativ 90.000 de lei.

Ancheta a relevat că, la momentul dublei crimei din Piața Romană, Passaris era drogat și a încercat să impresioneze o prostituată pe care o cunoscuse recent.

S-a judecat cu statul și a câștigat mii de euro

Prins de polițiștii Serviciului Omoruri din Capitală, grecul a fost condamnat definitiv doi ani mai târziu la închisoare pe viață și încarcerat la Penitenciarul de maximă siguranță Arad.

De la Arad, Passaris a ajuns și la penitenciarele de la Gherla și Craiova.

La Gherla a susținut că a fost persecutat și a dat în judecată statul român. câștigând despăgubiri de 14.000 de euro. El a pretins că ar fi fost legat de pat timp de doi ani, că ar fi avut lumină zi şi noapte în celulă și că a fost privat de intimitate.

În penitenciarul de la Craiova, grecul este unul dintre cei mai înstăriți pușcăriași. În contulul său, administrat de autorități, el ar fi acumulat aproximativ 60.000 de lei, bani virați de către reprezentanța diplomatică a Greciei în România.

Ca deținut, Passaris nu poate cheltui, într-o săptămână, mai mult de trei sferturi din valoarea salariului minim brut pe economie.

Între detaliile vieții sale în pușcărie, se detașează faptul că Passaris ar obișnui să joace jocuri video violente pe consolă, folosind televizorul ca monitor, potrivit gandul.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite