Părinții pot primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă sau grădiniță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a reintrodus în decembrie facilitatea oferită de angajatori părinților care au copii înscriși la creșă sau grădiniță, însă nu toți pot beneficia de cei 1.500 de lei.

Doi băieței mănâncă legume cu furculița la grădiniță
Părinții pot primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă sau grădiniță

Prin OUG 115/2023 s-au introdus o serie de facilități fiscale referitoare la aceste cheltuieli privind educația timpurie.

În cadrul impozitului pe profit a fost introdusă o prevedere la regimul fiscal al cheltuielilor privind creșele, grădinițele și educația timpurie. Astfel s-au inclus cheltuielile privind funcționarea creşelor și grădiniţelor, precum și a decontărilor privind cheltuielile aferente educației timpurii pentru copiii angajaților în cadrul dispozițiilor aplicabile cheltuielilor sociale.

Cheltuielile sociale sunt in limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului (firmei).

Totodată, sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, conform legislaţiei în vigoare, se limitează la nivelul sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.

Concret, părinții pot primi un sprijin pentru plata taxelor la grădiniță sau creșă chiar din partea angajatorului, dacă firma la care lucrează aceștia este plătitoare de impozit pe profit. Suma poate fi de maximum 1.500 de lei pentru fiecare copil, iar companiile își vor deduce banii din impozitul pe profit.

"Banii ăștia nu vin de la Guvern, vin de la angajator și doar dacă el vrea. Deci este opțional. La salariat este un venit neimpozabil. Dacă angajatorul vrea să mărească salariul omului ca să nu plătească CAS, CASS, impozit, atunci poate să îi ofere această facilitate", a declarat pentru Digi 24 analistul fiscal Cornel Grama.

Suma se acordă unui singur părinte şi nu poate depăşi 1.500 de lei. Poate însă să fie mai mică, dacă taxa cerută de este 600 de lei, spre exemplu. Măsura este bună atât pentru angajat dar şi pentru angajator pentru că firma o să scadă din impozitul pe profit, banii primiţi de la Guvern şi oferiţi mai apoi părinţilor.

Este o măsură care ar putea să ajute mulţi părinţi în contextul în care anul trecut în România au fost 530.000 de preşcolari şi 30.000 de copii înscrişi la creşă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite