Pacienții cronici: Susținem accesul la vaccinare prin compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegere informată sunt ceea ce-și doresc pacienții cronici, se arată într-un comunicat al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În 2018, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice aducea pentru prima dată în discuție noțiunea de vaccinare pe durata întregii vieți pentru adulți în general și pentru pacienții cronici, fiind un grup aflat la risc. De ce pentru ei? Pentru că sunt cei mai vulnerabili la infecții și au nevoie de protecție”, potrivit aceleiași surse.

”Am explicat atunci că vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecțiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Și că adulții cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuși decât cei sănătoși să dezvolte boală pneumococică. Era înaintea pandemiei, iar ce s-a întâmplat în anii următori ne-a arătat clar că pacienții cronici au cel mai mare risc de complicații care pot duce la probleme grave sau chiar la deces. După 5 ani în care am cerut de mai multe ori o politică publică capabilă să asigure accesul pacienților cronici la vaccinare pe durata întregii vieți prin compensare. În final, am ajuns la momentul în care pentru prima dată pacienții cronici vor putea alege să se vaccineze. De ce? Pentru că până acum nu o puteau face pentru că nu își permiteau să își cumpere vaccinul. Acum nu îi va obliga nimeni, doar că vor putea opta”, argumentează reprezentanții COPAC.

Schema de vaccinare pentru un pacient oncologic poate ajunge și la suma de 4.000 de lei, suma care nu și-o permit cei mai mulți, mai spun reprezentanții COPAC.

”Ne dorim să avem o strategie de vaccinare normală, care să cuprindă educație și access prin compensare. Access nu înseamnă și nici nu are cum să însemne obligativitate, ci posibilitatea de a alege, pe care românii de fapt nu o au de multe ori pentru că nu își permit. Ar mai trebui să învățăm din exemplele unor țări precum Australia, care a eradicat cancerul de col uternin prin vaccinare. Același cancer care la noi are o rată extrem de mare de deces. Fiecare decide pentru el cum se protejează sau la ce servicii medicale apelează, însă nimeni nu are dreptul să îngrădească accesul la programe de prevenție, cum este vaccinarea”.

În concluzie, se mai arată în comunicat, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România susține accesul pacienților cronici la vaccinare prin compensare, dar și un mod simplu de organizare procesul de vaccinare atât la medicii de familie, cât și la medicii specialiști.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite