De ce fug românii de controalele medicale periodice. Dr. Tudor Ciuhodaru: „,Există două bariere când vine vorba despre prevenție“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu stă prea bine când vine vorba despre prevenție, susțin cadrele medicale. Controalele periodice sunt, de multe ori, o necunoscută printre români iar acest lucru se observă și din numărul mari de pacienți care suferă de boli grave, descoperite în stadiu avansat.

Analize SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Analize SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Conform doctorilor, există mai mulți factori care conduc la accentuarea acestei probleme. Printre aceștia se numără bariera econimică dar și cea educațională.

,,Când vine vorba de prevenție, există două bariere importante"

Cadrele medicale susțin că prevenția are trebui să fie tratată cu maximă seriozitate, deoarece este un factor ce ar putea crește speranța de viață a populației considerabil.

,,Când vorbim despre prevenție, vorbim despre două lucruri extrem de importante. Despre două bariere care au legătură cu prevenția: bariera economică și cea educațională. Când vorbim despre bariera economică, ne referim la posibilitatea de a asigura gratuitatea unor controale medicale, care ar ajuta la depistarea timpurile a cancerului de sân, a cancerului de col uterin, cancerului de colon sau de prostată. Există o mulțime de maladii letale dar care, dacă sunt descoperite la timp și tratate corespunzător, nu mai sunt letale", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Bariera educațională, o reală problemă

Statisticile înregistrate la nivel național sunt îngrijorătoare, susțin medicii. Astfel, chiar și în cazul femeilor însărcinate lucrurile stau destul de rău, doar una din trei persoane făcând, pe timpul sarcinii, controalele medicale recomandate.

,,Vorbim de bariera educațională atunci când există resurse dar nu sunt folosite corespunzător. Statistica ne arată că, în România, doar una dintre trei femei gravide urmează controale periodice, în timpul sarcinii. Acest lucru este foarte grav, iar colegii ginecologi susțin că este vorba atât de bariera economică dar și de cea educațională", a adăugat medicul ieșean.

Statisticile arată că românii nu stau foarte bine nici la capitolul igiena dentară. Astfel, cel puțin în mediul rural, durata medie de utilizare a unei periuțe este mai mare de 40 ori, deci aproximativ zece ani, decât cea recomandată, care este de trei luni.

,,Statisticile arată că majoritatea copiilor au carii și că unul dintre cinci copii nu se spală pe dinți. Astfel, vorbim despre 400.000 de copii care nu au pus niciodată mâna pe periuța de dinți și nici nu știu ce gust are pasta de dinți. Majoritatea sunt din mediul rural. Dar nu este de mirare, având în vedere că există români care folosesc, anual, aproximativ 75 ml de pastă de dinți", a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

Ce soluții pot fi identificate

Conform medicilor, educația este un factor foarte important în rezolvarea acestei probleme. Astfel, totul ar trebui să înceapă din copilărie dar ar putea fi implementate și proiecte prin care pacienții să fie monitorizați.

,,Educația, pentru a fi eficientă, trebuie să fie făcută din școală. Dacă vrem o soluție elegantă și eficientă, este nevoie de digitalizare. Trebuie să existe dosare electronice, iar pacienții să fie înștiințați, prin e-mail sau sms, că trebuie să vină pentru efectuarea controalelor periodice. Totodată, femeile ar putea fi informate în momentul în care trebuie să efectueze o mamografie. Acest program informatizat, care să conțintă dosarele pacienților, ar putea fi eficient. Totodată, în mediul rural, medicul de familie joacă un rol important. Am putea vorbi și de anumite bonificații pentru cei care fac cu rigurozitate aceste controale: să plătească mai puțin la Casa de Asigurări de Sănătate sau să beneficieze de investigații suplimentare în momentul în care se prezintă la doctor", a încheiat dr. Tudor Ciuhodaru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite