Ordonanța privind calitatea apei va fi adoptată de guvern. Ce prevede aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va aproba azi proiectul de ordonanță privind calitatea apei destinată consumului uman. Măsura presupune, printre altele, depistarea și înlocuirea tuturor elementelor de plumb din clădiri pentru a fi evitată contaminarea reţelei de distribuție a apei. Pentru fiecare zi de întârziere în transpunerea legislației, România riscă un infringement care vine la pachet cu o amendă de 1.692.000 de euro și penalități de până la 122.670 de euro.

Ordonanța privind calitatea apei, adoptată de Guvern / Foto: Arhivă
Ordonanța privind calitatea apei, adoptată de Guvern / Foto: Arhivă

Ordonanța a fost întocmită deoarece pe 12 ianuarie a expirat termenul impus de Parlamentul European pentru transpunerea în legislația națională a unei directive privind calitatea apei destinate consumului uman.

Proiectul de ordonanță prevede înlocuirea componentelor de plumb din clădiri, pentru a fi evitată contaminarea apei. Însă, în același document se precizează că autoritățile nu au date despre numărul de clădiri care au astfel de componente. În acest caz, autoritățile locale trebuie să realizeze eșantionări statistice pentru a estima numărul de clădiriri pentru care va fi realizată o expertiză tehnică.

Ulterior, asociațiile de proprietari și administratorii clădirilor publice vor furniza date Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru centralizare și elaborarea de propuneri de înlocuire. 

De asemenea, clădirile construite după anul 1990 nu vor fi vizate.

Documentul citează un raport al INS din 2021, potrivit căruia în România 28% din populație nu are acces la apa provenită dintr-un sistem centralizat de aprovizionare, ci consumă apă din fântâni sau puţuri.

Ordonanța are ca scop extinderea alimentării cu apă în sistem centralizat, dar și introducerea unor noi standarde de măsurare a calității apei.

În ședința de guvern de miercuri, 18 ianuarie, vor mai fi supuse aprobării și alte proiecte, precum un plan de investiții în siguranța rutieră, un proiect de clarificare a atribuțiilor detectivilor particulari sau un proiect pentru întărirea disciplinei în construcţii.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri