Obezitatea se naşte la birou
0Creşterea în greutate a devenit un flagel favorizat de alimentaţia nesănătoasă la locul de muncă. Comisia Europeană a iniţiat în şase ţări membre un proiect menit să schimbe obiceiurile alimentare ale angajaţilor.
Salariaţii epocii moderne au o alimentaţie dezechilibrată, cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor, atrag atenţia nutriţioniştii. Cea mai mare problemă provocată de alimentaţia nesănătoasă la locul de muncă este obezitatea.
Cei cu venituri mici au tendinţa să consume mai multă carne, grăsimi saturate şi zahăr, în vreme ce persoanele cu venituri mari au o alimentaţie mai sănătoasă, bazată pe legume şi fructe proaspete. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în zona europeană, problemele asociate obezităţii reprezintă 6% din cheltuielile de sănătate publică. Numai în Spania, spre exemplu, potrivit datelor OMS, obezitatea „consumă" 2,5 miliarde de euro pe an din bugetul ţării.
Pentru a stopa acest flagel, Comisia Europeană a iniţiat un amplu proiect, denumit FOOD („Fighting Obesity through Offer and Demand" - „Combaterea obezităţii prin cerere şi ofertă"). Proiectul va fi dezvoltat în şase ţări (Belgia, Spania, Franţa, Italia, Republica Cehă şi Suedia) în cursul anilor 2009 şi 2010, invitând mai mult de 52.000 de angajaţi (din aproape 3.000 de societăţi comerciale) şi 5.000 de restaurante să participe la campanie.
Proiectul FOOD are ca scop promovarea unei alimentaţii echilibrate, prin căi de comunicare inovatoare, acţionând atât asupra cererii, cât şi a ofertei. Astfel este îmbunătăţită calitatea nutriţională a meniurilor oferite, dar şi informarea consumatorilor. Cele două obiective principale ale proiectului sunt: informarea angajaţilor - în scopul de a-i ajuta să-şi îmbunătăţească dieta - şi educarea şi încurajarea restaurantelor în a oferi clienţilor meniuri echilibrate. Astfel, în restaurante se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii nutriţionale a meniurilor oferite, dar, în acelaşi timp, şi facilitarea alegerii clientului, printr-o mai bună înţelegere. În această ecuaţie, locul de muncă devine un vehicul de informare preferat asupra obiceiurilor alimentare sănătoase.
Educaţie la locul de muncă
Adeseori este foarte dificil pentru angajaţi să mănânce echilibrat în timpul pauzelor de prânz. Pe de altă parte, restaurantele oferă o paletă foarte redusă de meniuri, lipsite de diversitatea necesară unei diete sănătoase. Tocmai de aceea, locul de muncă este o oportunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării angajaţilor. Printr-o dietă mai echilibrată, aceştia şi-ar spori productivitatea şi şi-ar reduce absenteismul, se menţionează în programul Uniunii Europene cu privire la alimentaţie, activitate fizică şi sănătate.
Nu ocoliţi mesele principale!
Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA), susţine că proiectul este foarte bine venit. „La birou, salariaţii comit trei erori de ordin alimentar: elimină de multe ori masa de prânz sau mănâncă prea repede sau o fac într-o manieră dezechilibrată", explică specialistul român. Eliminarea mesei de prânz este o greşeală fundamentală, deoarece organismul semnalează creierului faptul că lipseşte aportul caloric şi, în consecinţă, stochează mai multe calorii la următoarea masă, cea de seară.
Există obiceiul ca masa de seară, cina, să fie mult mai bogată pentru a compensa lipsa meselor din cursul zilei (micul dejun - care ar trebuie să fie de fapt cea mai importantă masă a zilei - şi prânzul). Pe de altă parte, prânzul este constituit de multe ori din mâncăruri nesănătoase, grase, sărate, care predispun la obezitate, la somnolenţă şi la diminuarea atenţiei. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care prânzul este ocolit, deoarece apare hipoglicemia (scăderea sub normal a nivelului glucozei în sânge), însoţită de asemenea de dificultăţi de concentrare.