Nicio firmă nu mai asigură mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate. CNAS: Contractul a expirat în decembrie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi medici de familie s-au plâns în ultima perioadă de probleme la sistemul informatic
Tot mai mulţi medici de familie s-au plâns în ultima perioadă de probleme la sistemul informatic

Contractul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu firma care se ocupa de mentenanţa sistemului prin care funcţionează cardul de sănătate a expirat în luna decembrie 2015. CNAS a demarat anul trecut o licitaţie în acest sens, însă nicio firmă nu s-a înscris.

„Începând cu 16 decembrie 2015 nu mai avem un contract de mentenanţă. Probabil că mâine sau poimâine (20 sau 21 ianuarie - n.r.) lansăm încă o licitaţie. Sperăm să se prezinte firmele. Poate că tehnic este astfel structurată. Noi am încercat să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce încercăm să obţinem. Ca şi condiţii mari nu s-a schimbat mare lucru”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS la Digi24. 

Ciurchea a explicat că în august 2015 au fost demarate procedurile legale pentru organizarea unei licitaţii, însă nicio firmă nu s-a înscris. Astfel, în momentul în care a expirat contracul cu firma care se ocupa iniţial de acest mentenanţa sistemului, CNAS a început procedurile pentru o nouă licitaţie care va avea loc zilele următoare.

Preşedintele CNAS a precizat că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate trebuie monitorizat în fiecare zi, acesta fiind un sistem foarte mare, cu foarte mulţi utilizatori.

„Sistemul este ţinut în funcţiune din resurse proprii, intervenim atunci când trebuie, nu aşteptăm să vină cineva din afară”, a spus Ciurchea.

În ultima perioadă, medicii de familie s-au plâns de faptul că sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate este blocat. Mai mult, aceştia chiar au trimis un memoriu Avocatului Poporului în care au explicat punctual în memoriu care sunt problemele pe care le întâmpină de când sunt obligaţi să consulte şi să dea reţete ori trimiteri în baza cardului de sănătate. De altfel, ei au explicat că sistemul funcţionează din ce în ce mai prost şi că nu îşi pot face meseria.

Cardul de sănătate, obligatoriu din septembrie 2015

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, devenind unicul instrument de validare al serviciilor medicale. În lipsa lui, asiguraţii nu pot primi reţete de la medicul de familie, nu pot fi consultaţi şi nu beneficiază de bilete de trimitere către specialist. 

În cazul persoanelor care au refuzat, din motive religioase, cardul de sănătate, este valabilă adeverinţa de asigurat, care se ridică de la casa de sănătate la care este arondat acesta, odată la trei luni.

În prezent, singurii care beneficiază de servicii medicale fără a avea cardul de sănătate asupra lor sunt copiii şi persoanele care ajung la urgenţe, însă oficialii au menţionat încă din vara anului trecut că se ia în calcul introducerea obligativităţii cardului de sănătate şi la urgenţe, pentru a avea un control mai eficient asupra costurilor din sănătate. 

Asta având în vedere faptul că, în ciuda măsurilor luate până acum, românii preferă să meargă la urgenţă şi sar peste consultaţiile medicului de familie şi peste cele ale medicului specialist din ambulator, aşa cum se procedează în alte ţări europene.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite