Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda de trei ori mai mare decât un german“

0
Publicat:

Analistul financiar Radu Georgescu demonstrează că afirmația conform căreia locuințele sunt, în România, mai accesibile comparativ cu alte țări europene este falsă. Românii plătesc una dintre cele mai mari dobânzi din UE, în final, achitând de trei ori valoarea casei.

Piața imobiliară clujeană este cea mai scumpă din țară. FOTO: Adevărul
Piața imobiliară clujeană este cea mai scumpă din țară. FOTO: Adevărul

Regulat apare în presă și pe diferite platforme online din România informația conform căreia, România are una dintre cele mai accesibile piețe imobiliare din UE.

Ultimul studiu aparține Storia - platformă lansată de OLX - specializată pe vânzări imobiliare.

În raport se arată: „Indicele de accesibilitate pentru piața imobiliară din România, calculat ca raport între prețul mediu pe metru pătrat pentru o locuință rezidențială conform platformei Numbeo și salariul mediu net lunar conform Institutului Național de Statistică, este de 1,44, în condițiile în care o locuință este cu atât mai accesibilă cu cât valoarea indicelui este mai mică.”

Raportat la veniturile medii și prețurile la imobiliare din celelalte 26 de state ale Uniunii Europene, locuințele din România sunt cele mai accesibile din jumătatea de est a continentului, la egalitate cu Bulgaria (1,44) și înaintea Ungariei (1,86).

Cele mai multe țări din jumătatea estică a Europei au un indice apropiat de 2, așa cum este cazul Sloveniei, Greciei sau Croației, cu valori mai mari pentru Cehia (2,15) și Polonia (2,18) și un record de 2,55 în cazul Slovaciei.

„De asemenea, pentru salariații din România este mai ușor să cumpere o locuință comparativ cu salariații din principalele economii ale Europei precum Germania (1,72) și Franța (1,81). La polul opus, raportat la salariile medii nete, cele mai accesibile locuințe din Europa sunt în țări nordice precum Danemarca (0,91) și Suedia (1,05)” - mai arată în studiu.

„Locuințele din Romania sunt greu accesibile”

Economistul Radu Georgescu susține că aceste calcule nu sunt corecte.

„La școală învățam de euglena verde, dar nu ne învață nimeni cum să calculam dobândă la un credit bancar. În viață nu ne întreabă nimeni de euglena verde, dar toți avem credite bancare. Faptul că nu învățam nimic despre finanțe în școală duce la afirmații și decizii eronate din punct de vedere economic”, a susținut economistul într-o postare pe Facebook.

El este de părere că una dintre afirmațiile eronate este: „Locuințele din România sunt accesibile”. De fapt afirmația corectă este: „Locuințele din Romania sunt greu accesibile”.

Georgescu prezintă două grafice de rambursare, pentru a se putea compara ofertele de la mai multe bănci. 

„Românul are salariul de trei ori mai mic decât germanul și dobânzile, de trei ori mai mari”

El face, în continuare, o scurtă analiză a prețurilor locuințelor: 

„1. Ratele la credite au crescut cu peste 50% în ultimii 2 ani.”

Asta înseamnă că în 2024 poți să iei credit doar 50% din valoarea pe care o puteai lua acum 2 ani.  Pentru a ajunge la nivelul de accesibilitate din 2022, prețurile la locuințe trebuie să scadă cu 50%

Vezi în document comparația între ratele plătite în mai 2024 și ratele plătite în mai 2022. 

„2. Dobândă totală plătită de-a lungul creditului a crescut cu peste 100%. Asta înseamnă că dacă ai credit ipotecar, plătești către bancă o dobândă totală care este de 2 ori mai mare decât valoarea casei.”

Cu alte cuvinte, de-a lungul creditului plătești de 3 ori valoarea casei. O dată către persoana care a vândut apartamentul și de 2 ori către bancă - explică economistul. 

„3. Dobânzile la creditele ipotecare din România sunt de 3 ori mai mari decât dobânzile din țările occidentale”.

Economistul susține că acum, în Germania dobânda la un credit ipotecar este de 3% (vezi aici , în timp ce în Romania dobândă la un credit ipotecar este de 9%.

„Pe perioada creditului românul plătește o dobândă totală mai mare de 3 ori comparat cu un german. Acum mai par accesibile locuințele din România?”, se întreabă, retoric, economistul. 

„4. Salariul mediu în Germania este de 3 ori mai mare decât în România”

Salariul mediu brut în Germania este de 4.100 euro. Vezi aici.

În Romania salariul mediu brut este de 6.700 lei (aproximativ 1.300 euro).

Astfel, spune economistul, pentru a-și cumpăra o locuință, un german poate să economisească din salariu o sumă mai mare decât un român.

Concluzia lui Radu Georgescu este că educația financiară începe prin a-ți pune întrebarea: „Oare sunt adevărate informațiile financiare pe care le primesc”

„Pasul 2 este să deschizi un excel și să-ți faci singur calculele”, a încheiat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite