Nicolăescu, despre şpaga din Sănătate: „Nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu spune că şpaga este o complicitate între medic, asistent şi pacient FOTO Adevărul
Nicolăescu spune că şpaga este o complicitate între medic, asistent şi pacient FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.

„Eu cred că şpaga, în genere, nu poate fi eradicată de mâine că vrem noi să o eradicăm. Ea trebuie să facă parte dintr-un program amplu şi complex”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 „E vorba de creşterea salarizării medicilor şi asistenţilor, care trebuie să fie un lucru corect. Trebuie să-i dai omului, ca să poţi să-i ceri. Dacă un om primeşte o leafă decentă, atunci automat poţi să-i ceri: potoleşte-te cu şpaga că s-ar putea să ai lucruri grele şi complicate la care trebuie să răspunzi. Până atunci e o complicitate între medic, asistent şi cetăţean”, a spus Nicolăescu.

Potrivit Mediafax, ministrul Sănătăţii vrea să facă un program foarte complex, axat pe un studiu făcut de Banca Mondială în urmă cu câţiva ani.

„Sunt nişte propuneri, ne uităm pe ele şi încercăm să le găsim în următorii ani la fiecare câte o rezolvare”, a completat Nicolăescu.

Autorităţile locale unde s-au închis spitale au renunţat la ideea redeschiderii

În ceea ce priveşte posibilitatea ca o parte din unităţile sanitare închise în urmă cu doi ani, care au fost transformate în centre multifuncţionale sau în cabinete de permenaneţă, Nicolăescu spune că autorităţile locale au renunţat la această idee.

„Deci au găsit soluţii mai bune poate decât dacă ar fi deschis un spităluţ care era un simplu azil de trecere şi se pot găsit soluţii, dar haideţi să le facem după criterii, după indicatori, nu după cum ni se pare nouă, după emoţii, după păreri personale", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a precizat că a solicitat autorităţilor din toate judeţele să facă o analiză asupra spitalelor publice din zonele lor, iar până la 30 iunie să vină cu „cu propria strategie”.

Eugen Nicolăescu a mai spus că, în opinia sa, ministerul pe care îl conduce „nu trebuie să fie patron de spitale” şi că tocmai de aceea a lansat ideea conform căreia unele dintre spitalele preluate de la Ministerul Transporturilor să fie predate unor universităţi, iar celelalte spitale CFR să fie predate unor consilii judeţene sau consilii locale.

Investiţia în infrastructura sistemului sanitar ar trebui să fie de patru miliarde de euro, pentru a ajunge „la un nivel de standard minimal, nu de lux”, a completat ministrul Sănătăţii.

Doi români din trei dau şpagă la medic

Un studiu realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul” arată că peste 60% din români spun că au dat bani sau cadouri medicilor. Dintre aceştia, 66,6% au ales să recompenseze din propria iniţiativă cadrele medicale, în timp ce 31,4% din cei care au dat şpagă spun că li s-a cerut.

Peste 57% din participanţii la studiu consideră că trebuie să dea bani medicului pentru a beneficia de un tratament de calitate, în timp ce 42% din români cred că pot beneficia de un tratament de calitate chiar dacă nu dau bani la medic.

Românii se împart în tabere aproape egale când vine vorba despre corupţia din sistemul public de sănătate din România. Astfel, 49,4% din aceştia consideră că sistemul nostru de sănătate este printre cele mai grav afectate de corupţie, în timp ce puţin peste 50% cred că sistemul este la fel de corupt ca şi cele din alte state.

În plus, puţin peste jumătate dintre români (54,2%) consideră că spitalele nu au dotări şi medicamente suficiente pentru că nu sunt bani, iar 45,8% spun că aceste dotări lipsesc pentru că se fură.

Cu toate acestea, aproape 90% dintre participanţii la studiu au căzut de acord că spitalele au sarcina de a asigura medicamente compensate. Luând, totuşi, în calcul faptul că majoritatea românilor apreciază că au o stare de sănătate bună constatăm că nemulţumirile aparţin celor care, din cauza sănătăţii fragile, intră periodic în contact cu sistemul medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite