Ministerul Sănătăţii a discutat cu furnizorul de interferon pentru a asigura tratamentul pacienţilor cu hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care suferă de hepatită vor avea în continuare acces la tratament FOTO Adevărul
Pacienţii care suferă de hepatită vor avea în continuare acces la tratament FOTO Adevărul

Pacienţii care necesită interferon în medicaţie nu vor avea nicio problemă în asigurarea tratamentului, după ce joi, zeci de seringi preumplute cu glucoză în loc de interferon au fost depistate în trei farmacii din ţară.

„Conducerea Ministerului Sănătăţii a purtat discuţii cu furnizorul produsului Pegasys 180 ľg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) pentru a asigura pe piaţa farmaceutică necesarul fără discontinuitate în aprovizionare”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, MS atrage atenţia pacienţilor să se prezinte la medicul curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

„MS doreşte să reamintească pacienţilor necesitatea de a se prezenta la medicul curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate”, mai arată MS.

Farmaciştii fac apel la vigilenţă

În schimb, Colegiul Farmaciştilor din România face apel la vigilenţa maximă în depistarea medicamentelor contrafăcute, avertizând că fenomenul este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România.

„Situaţia este una extrem de gravă şi cu riscuri majore pentru pacienţi. Din păcate fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România. Din acest motiv, în 2011, au fost emise reglementări speciale la nivel european, reglementări care au fost transpuse şi în legislaţia naţională”, se arată într-un comunicat al organizaţiei profesionale.

Potrivit vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor din România Clara Popescu, „nu producătorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piaţă, ci sunt firme care găsesc tot felul de modalităţi prin care ocolesc legea şi le introduc în piaţă”.

În acest context, Colegiul Farmaciştilor face apel la responsabilitate maximă din partea tuturor „actorilor” implicaţi în identificarea medicamentelor contrafăcute şi susţine orice demers care să împiedice pătrunderea acestor medicamente în farmaciile din România.

Dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Joi, în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau glucoză, apă şi fibre celulozice. Cutiile cu seringi contrafăcute au fost identificate în două farmacii din Piteşti şi una din Ialomiţa în cursul zilei de ieri, ele fiind ulterior confiscate.

Procurorii bucureşteni au deschis un dosar penal în acest caz, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi punerea de produse contrafăcute în circulaţie. 

De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a dispus începerea unor controale în farmacii, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, pentru a soluţiona cât mai repede această problemă, care a ajuns în atenţia autorităţilor după ce un pacient a observat diferenţele semnificative dintre produsele originale şi cele contrafăcute. 

„Este foarte grav ce s-a întâmplat, se putea întâmpla orice, pacienţii puteau să facă inclusiv septicemie. În mod normal, în farmacii nu au cum să ajungă astfel de produse contrafăcute, este un incident regretabil. Noi am fost atenţionaţi de producător şi am afişat pe uşa cabinetului că seringile sunt diferite”, a explicat medicul Adriana Moţoc, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“. 

Falsul, unul grosolan

Şi medicul Marius Savu, preşedintele ANMDM, susţine că este prima oară când se confruntă cu o situaţie de acest gen, în care seringile preumplute sunt contrafăcute. „Falsul este grosolan, în sensul că seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În schimb, cutia este foarte bine copiată şi, doar în momentul în care o deschizi, vezi diferenţa care este foarte mare”, a explicat oficialul. 

Persoanele care suferă de hepatită B şi C sunt bolnavi cronic, care îşi administrează subcutanat tratamentul, a mai explicat medicul. „Au experienţa seringii şi îşi dau seama când ceva este diferit. Noi am fost anunţaţi şi de producătorul Roche, în luna septembrie, când în Germania a fost identificată o cutie de seringi Pegasys contrafăcută”, a completat Savu. 

În opinia acestuia, problema nu putea pleca de la producător sau de la distribuitor, dat fiind faptul că aceştia sunt supuşi unor controale extrem de riguroase. „Problema s-ar putea să fie la farmacii, dacă farmaciştii nu îşi respectă din punct de vedere deontologic profesia”, a mai spus Marius Savu, adăugând că este dificil să controlezi tot ce intră în peste 6.000 de farmacii, câte sunt la nivel naţional. 

Atentat la sănătatea populaţiei, cu bună ştiinţă

La rândul său, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), cataloghează situaţia ca fiind una extrem de gravă, dar susţine că problema contrafacerilor este una mondială. 

„Sunt firme care livrează asemenea produse şi care găsesc tot felul de modalităţi prin care le introduc în piaţă. Este, însă, imposibil să te uiţi la fiecare medicament în parte, plus că nimănui nu-i trece prin cap că într-o seringă cum e Pegasys ar putea fi altceva decât substanţa originală”, a explicat farmacista.

Pacienţii sunt de părere că, în urma acestei întâmplări, va scădea încrederea în farmacii, cu atât mai mult cu cât o seringă costă 750 de lei, iar produsul, care poate fi luat strict pe bază de reţetă medicală, este compensat în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Este alarmant că în farmacii au adus astfel de produse. Dacă era un pacient care, pe lângă hepatită, suferea şi de diabet şi îşi administra glucoză murea. Sper că produsele n-au ajuns şi în alte farmacii, deşi mi-e greu să cred asta”, a explicat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO).

Pe aceeaşi temă:

Atentat la sănătatea românilor. Seringi cu medicamente contrafăcute în farmacii. Categoriile de bolnavi ameninţaţi de falsuri

Un nou scandal zguduie lumea farmaceutică din România, după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau glucoză, apă şi fibre celulozice. Cutiile cu seringi contrafăcute au fost identificate în două farmacii din Piteşti şi una din Ialomiţa în cursul zilei de ieri, ele fiind ulterior confiscate.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite