Atentat la sănătatea românilor. Seringi cu medicamente contrafăcute în farmacii. Categoriile de bolnavi ameninţaţi de falsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
4.000
de români sunt trataţi cu seringile preumplute cu interferon Pegasys
4.000 de români sunt trataţi cu seringile preumplute cu interferon Pegasys

Un nou scandal zguduie lumea farmaceutică din România, după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau glucoză, apă şi fibre celulozice. Cutiile cu seringi contrafăcute au fost identificate în două farmacii din Piteşti şi una din Ialomiţa în cursul zilei de ieri, ele fiind ulterior confiscate.

Procurorii bucureşteni au deschis un dosar penal în acest caz, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi punerea de produse contrafăcute în circulaţie. 

De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a dispus începerea unor controale în farmacii, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, pentru a soluţiona cât mai repede această problemă, care a ajuns în atenţia autorităţilor după ce un pacient a observat diferenţele semnificative dintre produsele originale şi cele contrafăcute. 

„Este foarte grav ce s-a întâmplat, se putea întâmpla orice, pacienţii puteau să facă inclusiv septicemie. În mod normal, în farmacii nu au cum să ajungă astfel de produse contrafăcute, este un incident regretabil. Noi am fost atenţionaţi de producător şi am afişat pe uşa cabinetului că seringile sunt diferite”, a explicat medicul Adriana Moţoc, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“. 

FALSUL, UNUL GROSOLAN 

Şi medicul Marius Savu, preşedintele ANMDM, susţine că este prima oară când se confruntă cu o situaţie de acest gen, în care seringile preumplute sunt contrafăcute. „Falsul este grosolan, în sensul că seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În schimb, cutia este foarte bine copiată şi, doar în momentul în care o deschizi, vezi diferenţa care este foarte mare”, a explicat oficialul. 

Persoanele care suferă de hepatită B şi C sunt bolnavi cronic, care îşi administrează subcutanat tratamentul, a mai explicat medicul. „Au experienţa seringii şi îşi dau seama când ceva este diferit. Noi am fost anunţaţi şi de producătorul Roche, în luna septembrie, când în Germania a fost identificată o cutie de seringi Pegasys contrafăcută”, a completat Savu. 

În opinia acestuia, problema nu putea pleca de la producător sau de la distribuitor, dat fiind faptul că aceştia sunt supuşi unor controale extrem de riguroase. „Problema s-ar putea să fie la farmacii, dacă farmaciştii nu îşi respectă din punct de vedere deontologic profesia”, a mai spus Marius Savu, adăugând că este dificil să controlezi tot ce intră în peste 6.000 de farmacii, câte sunt la nivel naţional. 

ATENTAT LA SĂNĂTATEA POPULAŢIEI, CU BUNĂ ŞTIINŢĂ 

La rândul său, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), cataloghează situaţia ca fiind una extrem de gravă, dar susţine că problema contrafacerilor este una mondială. 

„Sunt firme care livrează asemenea produse şi care găsesc tot felul de modalităţi prin care le introduc în piaţă. Este, însă, imposibil să te uiţi la fiecare medicament în parte, plus că nimănui nu-i trece prin cap că într-o seringă cum e Pegasys ar putea fi altceva decât substanţa originală”, a explicat farmacista.

Pacienţii sunt de părere că, în urma acestei întâmplări, va scădea încrederea în farmacii, cu atât mai mult cu cât o seringă costă 750 de lei, iar produsul, care poate fi luat strict pe bază de reţetă medicală, este compensat în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Este alarmant că în farmacii au adus astfel de produse. Dacă era un pacient care, pe lângă hepatită, suferea şi de diabet şi îşi administra glucoză murea. Sper că produsele n-au ajuns şi în alte farmacii, deşi mi-e greu să cred asta”, a explicat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO). 

seringi false

De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „Este atentat la sănătatea populaţiei, cu bună ştiinţă, au pus glucoză în loc de substanţa activă. Este important ca ANM-ul şi poliţia să îşi facă treaba şi să găsească soluţii şi sper ca pe piaţa românească să nu se mai găsească chinezisme”, a subliniat Barbu. 

PRIMUL PRODUS, IDENTIFICAT ÎN GERMANIA 

De altfel, Ministerul Sănătăţii a recomandat tuturor pacienţilor care folosesc produsul Pegasys  soluţie injectabilă în seringă preumplută să se adreseze de urgenţă medicului curant, dacă au achiziţionat produsul în ultimele două săptămâni.

În plus, „comisia de specialitate din cadrul ministerului va elabora şi un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacienţilor care folosesc în mod regulat acest produs”, mai anunţă MS. 

Totodată, compania Roche a precizat că a informat ANMDM, în septembrie, referitor la identificarea în Germania a unei cutii de Pegasys contrafăcut şi că, până în noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute în România. 

2 MILIOANE DE ROMÂNI, INFECTAŢI CU VIRUSUL B şi C

În România, aproximativ 4.000 de persoane sunt tratate cu seringile preumplute cu interferon Pegasys, potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. 

Ţara noastră ocupă un loc fruntaş la nivel european în ceea ce priveşte prevalenţa virusului hepatic C. Din cei aproximativ 2 milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

O problemă, susţin specialiştii, e faptul că nu toţi pacienţii care suferă de hepatită B şi C au fost diagnosticaţi. Prin urmare, medicii sunt de părere că cifrele reale sunt diferite de cele raportate în studiile de specialitate. 

Cel mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat arată că România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene, în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate. Primele locuri sunt ocupate de Franţa, Suedia şi de Slovenia. 

OMS estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite