Fost cancelar german: „Marea Britanie este cea mai mare problemă a Uniunii Europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei între 1998-2005. FOTO: Reuters
Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei între 1998-2005. FOTO: Reuters

Marea Britanie este cea mai mare problemă care stă în calea dezvoltării Uniunii Europene şi care se opune măsurilor ce pot asigura supravieţuirea şi consolidarea blocului european, a avertizat fostul cancelar german Gerhard Schröder.

Fost cancelar social-democrat, învins la alegerile din 2005 de către Angela Merkel, Gerhard Schröder acuză Marea Britanie că este vinovată de declanşarea crizei economice ce a cuprins zona euro . Politicianul critică regatul şi din cauza opoziţiei faţă de măsurile uniunii care ar fi putut să contribuie la redresarea  ţărilor comunitare.

„Problema are un nume, iar acela este Marea Britanie. Atât timp cât Regatul va bloca aceste măsuri, nu se va schimba nimic”, a declarat Schröder. „Putem să presupunem că Marea Britanie nu mai doreşte să facă parte din uniune. Ţările care nu sunt membre nu pot împiedica integrarea . Nu poţi spune «nu vreau să fiu acolo, dar vreau să am un cuvânt de spus»”, a explicat germanul.

Amintind de „pactul fiscal” european conceput în 2011, blocat de Marea Britanie care s-a temut că Bruxellesul  se va amesteca în politicile guvernului de la Londra, Schröder a cerut Europei să se îndepărteze de Regat. „Structura politică a Uniunii Europene nu poate să rămână statică”, a subliniat fostul cancelar.

Viziunea lui Schröder este importantă deoarece Partidul Social Democrat poartă negocieri cu Angela Merkel, actualul cancelar, pentru a forma coaliţia de guvernare a Germaniei. Influenţa social democraţilor ar putea afecta relaţiile Berlinului cu Londra, notează cotidianul britanic „The Telegraph”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite