Ministerul Sănătăţii a cerut buget mai mare pentru 2015, pentru a include creşterile salariale şi bursele promise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi că bugetul instituţiei pe care o conduce ar putea fi majorat din 2015, astfel încât să cuprindă creşterile salariale promise medicilor dar şi bursele pentru rezidenţi. Bani în plus vor fi alocaţi pentru noi programe de sănătate, printre care şi pentru testarea genetică pentru cancer.

„Banii sunt o problemă pană la un anumit punct. Problema este cum gestionezi aceşti bani ca să ajungă pe ceea ce trebuie să fie cheltuiţi. Nu cred că, cu cât ai mai mulţi bani, problemele se rezolvă. Noi trebuie să facem un mecanism care să funcţioneze. La medicamente, nu am vorbit de suplimentarea de buget, pentru că noile molecule nu au adus cheltuieli suplimentare de buget”, a declarat Bănicioiu la o conferinţă organizată de Mediafax.

„Noi am cerut un buget mai mare şi discutăm cu Ministerul de Finanţe. L-am fundamentat foarte bine şi trebuie să avem o colaborare foarte bună instituţională, dar şi a miniştrilor de resort. Am solicitat o creştere şi mă aştept ca bugetul să fie peste 4,4 - 4,5 milioane de lei”, a completat ministrul.

Programul de FIV, reintrodus de la anul

Potrivit acestuia, programul de fertilizare in vitro ar putea fi reintrodus de la anul.

„Aşa cum am spus, în buget includem şi partea de testare a hipoacuziei la nou-născuţi şi luăm în calcul şi o suplimentare de buget pentru programul de cancer, dar ne gândim să introducem partea de testare genetică pentru bolnavii de cancer. Sper să fie posibil acest fapt şi în România. Suplimentări vor fi şi pe programul «Mama şi copilul» şi tot ce înseamnă prematuri. Şi la programul de transplant ne gândim la suplimentarea veniturilor. Proiectul de buget are în calcul şi creşterile salariale propuse, dar şi bursele pentru medicii rezidenţi”, a completat oficialul.

Legat de testările genetice, acestea sunt valabile pentru leucemie, a completat ministrul. De asemenea, alte tipuri de cancer ar putea beneficia de astfel de testări.

Lista de medicamente, reactualizată

În cadrul aceleiaşi dezbateri, ministrul Sănătăţii a precizat că până la sfârşitul acestui an va fi făcută a treia actualizare a listei de medicamente.

„Până la final de an, urmează o a treia actualizare a listei şi cred eu că, din acest punct de vedere, putem fi relativ mulţumiţi că lucrurile încep să intre în normal. Sunt ţări în care actualizarea se face şi la cinci luni, şi România poate fi încadrată, din momentul acesta, pe acest făgaş”, a declarat Bănicioiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite