Medicii avertizează că riscul de atac de cord crește de Sărbători

0
Publicat:

Emoțiile și agitația din perioada Sărbătorilor de iarnă pot deveni un factor de risc în plus de atac de cord pentru cardiaci. Însă pericolul major este determinat de neglijarea tratamentelor.

România este în top la bolile cardiovasculare Foto. Shutterstock
România este în top la bolile cardiovasculare Foto. Shutterstock

România este în topul deceselor produse de atacul de cord, iar perioada Sărbătorilor de iarnă supune persoanele cu boli cardiovasculare unui risc suplimentar. Un studiu derulat pe o perioadă de 15 ani a arătat că riscurile unui atac de cord erau cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun și cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.

”Oamenii sunt mai relaxați, neglijează tratamentul”

Emoțiile acestei perioade, agitația determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și excepțiile făcute de la programul normal pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, afirmă dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă. „Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxați, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au. Trebuie să adăugăm că atât alimentația bogată în calorii din perioada Sărbătorilor, ce poate decompensa pacienții, în special pacienții diabetici, cât și alcoolul care poate fi în exces reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienți care se știu cu boli cardiovasculare și nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanț vicios, care poate duce la agravarea stărilor inițiale sau la un debut acut la pacienții care nu se știau cu boli cardiovasculare”, explică dr. Valentin Leica.

”Factorii de risc sunt nedureroși”

Obiceiurile tradiționale considerate o normalitate a acestei perioade se adaugă și ele la factorii de risc suplimentari în cazul persoanelor care au deja o boală coronariană, diabet, fumează, au hipertensiune sau colesterol peste limită.

„Istoricul medical, alăturat cu mese bogate în calorii, grăsimi, băuturi alcoolice în exces, în lipsa unei terapii adecvate, pot duce la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariția uneia noi. În cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută. Să nu uităm că factorii de risc sunt de multe ori nedureroși. Toți factorii enumerați mai sus nu dor, iar când încep să își facă simțită prezența, poate, de multe ori, este prea târziu sau poate pacientul este deja într-un stadiu acut”, avertizează dr. Leica.

Primele semne ale unui atac de cord

Specialistul reamintește care sunt primele semne ale unui infarct miocardic pe care ar trebui să le cunoaștem. Durerea tipică pentru atacul de cord este cea care radiază în mâna stângă sau la nivelul mandibulei. Această durere poate apărea dintr-odată sau treptat, la efort sau chiar în repaus.

În cazul atacului acut, cel mai clar semn este durerea precordială cu iradiere pe mâna stângă sau pe mandibulă, mai spune specialistul. Există însă și o categorie de pacienți, cum sunt cei cu diabet zaharat, de exemplu, care pot să nu aibă dureri precordiale, ci simptome precum greața, vărsăturile, amețelile, sincopele sau chiar pierderi de cunoștință. „La femei, de multe ori, nu se manifestă ca și durere, ci cu simptome vegetative, precum greață și vărsături fără un motiv întemeiat, o alterare a stării generale, cu amețeli, cu lipotimii mai dese”, punctează medicul.

Cum intervenim

Dacă ne dorim Sărbători cu bine, avem grijă în primul rând să nu facem rabat de la tratamentele prescrise de medicul specialist. În cazul în care evenimentul a avut loc și observăm la o persoană toate semnele indicate mai sus, sunăm la numărul de urgență 112. „Apoi, verificăm semnele vitale, încercăm comunicarea cu pacientul. Dacă este lipsit de conștiență și nu are puls, se încep manevrele de resuscitare cu masaj cardiac și respirație gură la gură, 30 de masaje cardiace și două respirații, până la sosirea unui echipaj al ambulanței ce va prelua cazul. Se asigură zona, trebuie să avem grijă ca salvatorii să nu fie în pericol și ei, dacă sunt în stradă, de exemplu, sau pe șosea, și respectăm indicațiile dispecerului de la 112, ce poate recunoaște un atac de cord, în urma indicațiilor date de la fața locului”, recomandă medicul.

Rata mortalității evitabile în România este a treia cea mai ridicată din UE – 306 la suta de mii de locuitori, comparativ cu 160, media europeană, principalele cauze fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool. Peste o treime din decesele înregistrate în România în 2018 au fost cauzate de boli cardiovasculare, potrivit statisticilor europene.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite