Infarctul la tineri, realitatea care sperie tot mai mult: „Poți avea un EKG perfect și infarct în plină desfășurare”

0
Publicat:

Creșterea numărului de cazuri de deces la persoane tinere îngrijorează tot mai mult, iar medicii atrag atenția asupra semnalelor de luat în seamă și insistă pentru prezentarea la cât mai urgentă la spital.

Vârsta la care se înregistrează infarctul miocardic a scăzut mult în ultimii 10 ani FOTo: arhiva
Vârsta la care se înregistrează infarctul miocardic a scăzut mult în ultimii 10 ani FOTo: arhiva

Medicul Dragoș Toader, de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt, spune că, în cazul infarctului,  se observă deja de mai bine de zece ani o scădere dramatică a vârstei la care pacienții sunt afectați. Mai mult, simptomatologia s-a schimbat considerabil, apărând, în special la pacienții tineri, infarctul fără durere, spune medicul. Atunci când, însă, simțim dureri în zona toracică, și nu neapărat durerea de tip „gheară” sau „menghină”, de care am auzit cu toții, prezentarea la spital sau solicitarea unei ambulanțe este cea mai bună atitudine. Mulți pacienți, avertizează medicul Dragoș Toader, solicită ambulanța, se fac investigațiile minime disponibile, dar refuză transportul la spital. Este tot ce poți face mai rău într-un caz de infarct.

„ EKG-ul nu e metodă de a pune diagnostic sută la sută”

„Sunt dese cazurile de dureri în zona precordială, majoritatea sunt nevralgii sau altceva. Dacă pacienții nu merg la spital (n. red. – pentru diferențiere) e răspunderea lor. Se face EKG (n. red. – personalul Ambulanței face asta), dar EKG-ul poate să fie perfect și să ai infarct în plină desfășurare. EKG-ul nu e metodă de a pune diagnostic sută la sută. Troponina (n. red. – e necesară), dar asta înseamnă să te duci la spital să ți se se recolteze și în 20 de minute apare enzima care e foarte crescută. Pozitivează în primele două ore de la producerea infarctului”, a explicat medicul.

De-abia investigarea parametrilor acestei proteine (care se eliberează după producerea infarctului miocardic acut) poate sugera producerea unui infarct, sau, dacă este în limite normale, prin excludere se ajunge la un alt diagnostic și se prescrie tratament pentru afecțiunea descoperită.

„Energizantele sunt foarte periculoase. Suprasoliciți pompa”

Deși obezitatea și „colesterolul mare ”rămân factori de risc pentru infarctul miocardic, în cazul tinerilor și simptomatologia, dar și factorii incriminanți s-au modificat.

„Infarctul clasic, ce-am învățat noi, a dispărut de mult, vorbesc de caracteristicile durerii în gheară, cu iradiere în umărul stâng sau manubriul sternal, ori în gât. Acum ai iradieri în spate, iradieri în dreapta, durere în dreapta. E o simptomatologie atât de diversă, cu EKG normal sau perfect. Sau apar foarte multe cazuri - se întâmplă la tineri, în special cei ce consumă coca cola, pepsi, energizante - fără durere deloc. La diabetici, la bătrâni, nu apare durerea absolut deloc, care e cel mai important simptom în infarct și în zona respectivă”, a mai spus medicul.

Infarctul la adolescenți de 16-17 ani aproape că nu mai este ceva neașteptat, nici în România, și nici în lume, a mai spus medicul Dragoș Toader, așezând consumul de energizante în capul listei pericolelor. „Consumul de energizante supune inima, și în special ventriculul stâng, la niște presiuni enorme. (…) Suprasoliciți pompa, adică inima, presiunile sunt atât de mari încât pur și simplu vasul, coronara, care irigă mușchiul inimii, plesnește, asta e infarctul”, a completat medicul.

De ce e importantă prezentarea la spital în primele ore

Deși nu toate infarctele sunt letale, acestea lasă urme. „Zona de mușchi, porțiunea irigată de vasul respectiv, nu mai contractă, nu mai participă la mișcări.(…) Pe o zonă odată infarctizată nu mai ai ce să intervii (n. red. – în afara intervalului optim), nici prin stentare, prin nimic, pentru că zona respectivă din mușchiul inimii e necrozată. E ca și cum ai iriga un tăciune de lemn care nu mai are sevă”, a explicat medicul.

Țesutul afectat poate fi în schimb salvat dacă pacientul se prezintă în „fereastra optimă”, iar asta înseamnă să reacționeze la durerea în zona toracică sau a abdomenului superior. Pacientul trebuie să ajungă la spital, în mod ideal, în primele șase ore de la producerea infarctului.

„Așa au și început programele acestea, cu șase ore de la producerea infarctului, s-a mărit la 12 ore, acum, în anume situații, se mai fac și dacă au depășit 12 ore, dacă nu, stentarea nu mai are niciun rol. Nu mai ai de ce să pui stent, din moment ce nu mai ai ce să vascularizezi”, a completat medicul.

Pacienții sunt transportați, pentru investigații de tip coronarografie și montare de stent, în centrele specializate. Dacă simți durere este recomandat să soliciți ajutor și să nu faci efort, pentru a nu mări zona afectată în cazul în care s-a produs un infarct.

„Cel mai bine e să caști și să bei lichide. Și să mergi la spital, dar vă spun că mulți refuză. În special tinerii. Cel puțin cei în putere, la 30-40 ani, nici să nu audă de așa ceva. „Cum să aibă infarct la vârsta asta?”. Dar, vă spun, sunt și cazuri de 18 ani, și sunt frecvente, nu e unul, nu sunt două, sunt cu sutele la nivel național”, a conchis medicul.

 Flavia, adolescenta care a făcut infarct în sala de fitness

O adolescentă de 17 ani, din Alba Iulia, a decedat sâmbătă, 19 noiembrie 2022, într-o sală de fitness din Alba Iulia, unde mersese pentru a se antrena. Flavia era elevă la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan“ din Alba Iulia, voluntar la Crucea Roșie și Cercetașii României și practicase și înot de performanță. Nimeni nu știa ca fata să sufere de vreo boală. Sâmbătă, ea a mers să se antreneze și ridica o bară fără greutăți, de aproximativ 20 de kilograme, când a simțit că nu mai poate respira. Medicii chemați la fața locului nu au mai putut să o ajute. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, cauza morții Flaviei a fost un infarct miocardic acut.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite