Crește alarmant numărul tinerilor diagnosticați cu diabet

0
Publicat:

Numărul tinerilor cu diabet zaharat a crescut în pandemie, atrag atenția medicii, care subliniază că depistarea precoce a diabetului trebuie prioritizată de urgență. Numărul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 diagnosticați a ajuns la peste un milion, iar numărul celor nediagnosticați este cel puțin același.

Creșterea glicemiei peste valoarea normală poate fi semn de diabet Foto: Shutterstock
Creșterea glicemiei peste valoarea normală poate fi semn de diabet Foto: Shutterstock

Incidența diabetului zaharat a crescut după pandemie în special în rândul copiilor și al adolescenților cu 16,5%, atrage atenția prof. dr Romulus Timar, de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

Explicația acestor creșteri nu este una complicată. „În 2020 am avut o problemă foarte mare cu diagnosticarea. Pe de altă parte, am avut o problemă și cu întărirea factorilor de risc. Cel mai frecvent factor de risc întâlnit la pacienți cu diabet zaharat de tip 2 este obezitatea. Iar pe perioada pandemiei, numărul de pacienți cu obezitate a crescut”, a explicat medicul de familie Daciana Toma.

Aceasta le recomandă părinților care au copii de peste 10 ani și obezi să le facă acestora screening pentru diabet. „Să-i facă măcar o dată la câțiva ani un set de analize de sânge, inclusiv glicemia. Trebuie să învățăm să privim obezitatea ca pe o boală asupra căreia trebuie să intervenim. Aici, noi avem ca popor o problemă, pentru că pe noi ne deranjează obezitatea mai mult din punct de vedere estetic și nu ca pe o boală pe care trebuie să o abordăm așa cum abordăm și hipertensiunea sau alte boli”, punctează dr. Toma.

Sunt patru criterii mari la punerea unui diagnostic de diabet: în funcție de glicemia de dimineață, de hemoglobina glicozilată, testul de toleranță la glucoză și valoarea unei glicemii întâmplătoare. Primul semnal de alarmă este o glicemie crescută, analiză de sânge care se face în regim compensat cu trimitere de la medicul de familie. Hemoglobina glicozilată și testul de toleranță la glucoză trebuie plătite, dar costul este de câteva zeci de lei. „Modul în care ne hrănim are o importanță foarte mare. E important să citim etichetele de pe alimentele pe care le cumpărăm”, invită medicul de familie. Trebuie să reînvățăm să facem mișcare, mai spune specialistul, pentru că am neglijat acest aspect pe perioada pandemiei”.

Diabetul are prevalență mare în România

Iar la nivel de stat trebuie asigurată o politică de prevenție coerentă. Asta înseamnă că, pe de o parte, trebuie promovate de urgență normele de aplicare ale Legii privind prevenția și depistarea precoce a diabetului, iar de pe alta, managementul bolii trebuie făcut în mod corect. „În prezent, avem la dispoziție acces la tratament gratuit, toate tipurile de insuline sunt disponibile, precum și medicația pentru diabet zaharat de tip 2”, a mai spus prof. dr. Romulus Timar. 

Numărul de pacienți cu diabet zaharat a tot crescut în ultimii trei ani, ajungând la peste un milion diagnosticați, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). La aceștia se mai adaugă încă un milion care nu știu că au boala, au atras atenția medicii diabetologi. În plus, 28,1% din populație are toleranță scăzută la glucoză, adică prediabet, riscând ca afecțiunea să se instaleze și să devină ireversibilă.

„Diabetul are o prevalență mare în România și multe dintre aceste persoane au complicații. În același timp, sunt multe persoane care au pre-diabet, deci un risc mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii ani. Toate aceste persoane necesită o intervenție cât mai precoce și să putem urmări evoluția stării de sănătate. Datele cu privire la persoanele la risc și cele despre complicații, riscuri asociate cu alte boli la cei diagnosticați ne-ar ajuta enorm de mult pe noi, medicii. O colaborare mai strânsă între echipa de specialiști implicați în managementul și îngrijirea diabetului zaharat nu se poate realiza performant și eficient în lipsa unui registru de boală. Disponibilitatea, corectitudinea și transparența acestor date sunt fundamentale pentru monitorizarea stării de sănătate, dar și pentru optimizarea continuă a politicilor de sănătate în domeniu, inclusiv la nivel de costuri și decizii pentru investiții viitoare”, a precizat prof. dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Potrivit reprezentanților CNAS, în acest moment se lucrează la elaborarea normelor de aplicare a Legii diabetului și la operaționalizarea celor două registre prevăzute în actul normativ, respectiv Registrul de diabet și Registrul de prediabet.

1.050.000 de pacienți diagnosticați sunt înrolați până acum în Programul Național de Diabet.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite