Medic: COVID-19 la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Alexadri Ulici afirmă că în România lipsesc trei lucruri în ceea ce priveşte pediatria - coordonarea, cabinetele de consultaţii, dar şi spitalele de bolnavi cronici. Foto: Pixabay
Medicul Alexadri Ulici afirmă că în România lipsesc trei lucruri în ceea ce priveşte pediatria - coordonarea, cabinetele de consultaţii, dar şi spitalele de bolnavi cronici. Foto: Pixabay

Infecţia cu noul coronavirus la copii rareori evoluează cu forme semnificative de boală, explică medicul Mihai Craiu. El a precizat că la Terapie intensivă, la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu” cei mai mulţi pacienţi pediatrici sunt sugari şi adolescenţi. Iar la Spitalului "Grigore Alexandrescu", toate paturile ATI sunt ocupate.

"Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe. Dacă este să comparăm riscul relativ de deces prin maladie COVID la copil, datele din SUA ne spun că, uitându-ne la media ultimelor 9 luni, ianuarie - septembrie 2021, faţă de media ultimelor cinci ani în aceeaşi perioadă, constatăm că decesele prin maladie COVID şi complicaţii ale acesteia la copil reprezintă o cifră de şase ori mai mică decât accidentele de circulaţie sau de aproape patru ori mai mică decât accidentele prin folosirea accidentală a armelor sau de două ori şi un pic faţă de înec. Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil", a explicat medicul, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România, conform Agerpres

Potrivit medicului, cei mai mulţi pacienţi pediatrici cu forme grave în urma infectării cu noul coronavirus sunt sugari şi adolescenţi care suferă şi de alte boli.

"Cei mai mulţi din pacienţii de la ATI sunt fie sugari foarte mici, care au nevoie de ventilaţie şi suport vital, fie adolescenţi cu sindrom inflamator multisistemic. La capetele de vârstă ale pediatriei sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare la sugari mici cu comorbidităţi şi riscul de inflamaţie multisistemică la adolescent", a arătat Mihai Craiu. 

"Ne-am aştepta pe cifrele româneşti să avem unu sau două decese şi în România prin sindromul inflamator multisistem", a afirmat medicul. 

La Spitalul "Grigore Alexandrescu" toate paturile ATI sunt ocupate

Managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", Alexandru Ulici, a informat, la rândul său, că toate paturile ATI sunt ocupate în unitatea medicală pe care o conduce. 

"Avem acum 32 de pacienţi, zece în terapie intensivă. Suntem la capacitatea deocamdată maximă. Avem posibilitatea să mai mărim numărul de paturi. (...) În momentul în care mai încercăm să mărim ceva, din cauza circuitelor, practic, desfiinţăm secţii. (...) Este nevoie de resursă umană. Noi la nivelul Spitalului 'Grigore Alexandrescu' am solicitat şi avem o structură nouă pentru COVID care trebuie să fie populată cu medici infecţionişti, anestezişti, infirmieri, asistente. (...) Şi noi ne confruntăm cu situaţii grave la sugari cu COVID care necesită terapie intensivă. (...) Eu cred că o să crească numărul de cazuri la copii. Vor fi din ce în ce mai multe, mai ales că este o vânătoare de vrăjitoare când vorbim despre vaccin", a declarat Ulici, care a precizat de asemenea că s-au amânat intervenţii în unitatea medicală încă de la începutul pandemiei. 

Medicul Alexadru Ulici afirmă că în România lipsesc trei lucruri în ceea ce priveşte pediatria - coordonarea, cabinetele de consultaţii, dar şi spitalele de bolnavi cronici.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri