Interesul românilor pentru cardul de sănătate a crescut pe ultima sută de metri. Totul despre documentul care devine obligatoriu din 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 septembrie FOTO Vali Ivan
Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 septembrie FOTO Vali Ivan

Speriaţi de gândul că începând cu 1 septembrie nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite în lipsa cardului de sănătate, românii au dat buluc la casele de asigurări de sănătate pentru a intra în posesia bucăţii de plastic.

Angajaţii caselor de asigurări de sănătate au lucrat la foc continuu în aceste zile, asta şi pentru că programul de la ghişeu a fost prelungit, iar personalul suplimentat. Doar la Casa de Asigurări Ilfov au venit, joi, peste 240 de persoane să intre în posesia cardului de sănătate.

„E un interes mai crescut faţă de săptămânile trecute. Luni a fost cea mai grea zi, au venit foarte mulţi, dar ne aşteptăm să vină un număr mare de asiguraţi şi pe 31 august. Încă avem 3.000 de carduri de dat. Partea bună e ca am avut înţelegere din partea medicilor de familie, care ni le-au cerut. Le-au distribuit ei pacienţilor lor”, a declarat, pentru „Adevărul”, Aurelia Isărescu, preşedintele CAS Ilfov.

Potrivit acesteia, sistemul este pregătit să funcţioneze de la 1 septembrie strict în baza cardului. Referitor la cei care au refuzat cardul de sănătate din cauza convingerilor religioase, numărul lor este mic, spune Isărescu, adăugând că se vor înteţi controalele la furnizorii de servicii medicale în următoarea perioadă.

„Sunt convinsă că oamenii se vor obişnui, nu este uşor, dar trebuie să o facem şi pe asta”, a completat preşedintele CAS Ilfov.

Copiii primesc servicii fără cardul de sănătate

La rândul său, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a atras atenţia că de la 1 septembrie singurii care vor mai primi servicii medicale în lipsa cardului vor fi copiii, asiguraţii cărora nu li s-a emis documentul electronic şi cei care îl refuză din motive religioase.

Aceştia din urmă, însă, vor fi nevoiţi de săptămâna viitoare să meargă la sediile caselor de asigurări de care aparţin şi să depună o cerere în scris în care să menţioneze motivele refuzului. Abia după aceea vor primi o adeverinţă pe care vor avea obligaţia s-o reînoiască o dată la trei luni.

„Pe loc, ei vor primi o adeverinţă care este valabilă timp de trei luni, ea urmând a fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu medical”, a explicat, ieri, şeful CNAS. În ceea ce-i priveşte pe asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani sau dobândesc calitatea de asigurat, pentru ei se va genera automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate, nefiind necesară o solicitare în scris a asiguratului pentru eliberarea documentului electronic. 

„Momentan, sunt în drum spre asiguraţi 247.000 de carduri şi alte 600.000 urmează să fie distribuite, prin serviciile poştale, până la sfârşitul anului. Ele vor fi tipărite într-o lună şi jumătate cel mult”, a mai precizat oficialul. 

În ceea ce priveşte Capitala, aproape 73.000 de bucureşteni nu şi-au ridicat cadrul de sănătate. Dintre aceştia, peste 10.000 au fost deja invitaţi prin SMS să-şi ridice documentul de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Nicio internare fără card de sănătate 

Potrivit acestuia, din cele 15 milioane de carduri care au ajuns în buzunarele asiguraţilor, 8,6 milioane au fost deja activate. Asta deşi într-un an se oferă servicii medicale unui număr de 6 milioane de români. „Oamenii au fost special la medic pentru a-şi activa cardurile”, a explicat Ciurchea. 

Medicul a atras atenţia că nici internările care nu prezintă urgenţe nu vor avea loc în lipsa cardului. „Nu o sa mai meargă povestea cu <<l-am uitat acasă>>. Trebuie să meargă acasă să-l aducă. Dacă nu, mai există opţiunea de a plăti serviciul respectiv. Dar nu cred că vrea cineva să plătească un serviciu care poate fi decontat de casă. Deci, ideea este ca oamenii să fie responsabili şi să vină cu cardul la ei”, a subliniat preşedintele CNAS. 

Medicilor le este interzis să păstreze cardurile pacienţilor 

„Nimeni nu are voie să păstreze cardul în afară de asigurat. Dacă e şi cardul şi PIN-ul la medic, l-am introdus degeaba. În plus, asta este infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, a atras atenţia Vasile Ciurchea, asigurându-i pe furnizorii de servicii medicale că în perioada următoare vor fi făcute şi controale mai dese pe marginea utilizării corespunzătoare a cardului. 

Asiguraţii sunt atenţionaţi că vor avea nevoie de documentul electronic şi la farmacii dacă vor achiziţiona medicamente în baza unor reţete compensate sau gratuite. „E necesar cardul celui care ridică reţeta. Pe noi ne interesează să vedem cine şi când a ridicat reţeta, ca să nu mai fie fraudat sistemul”, a explicat Ciurchea care a menţionat că începând cu luna mai, data la care cardul de sănătate a început să fie folosit, numărul de servicii decontate a scăzut considerabil.

Cum se activează cardul de sănătate

Concret, în momentul în care asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul.

„Acesta poate fi, spre exemplu, anul naşterii”, explică specialiştii, adăugând că pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Ba mai mult, cardul de sănătate este cheia de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia.

„Nicio dată medicală nu este obligatorie pe card. Spre exemplu, calitatea de donator de organe se inscripţionează pe card doar în baza unei declaraţii notariale. Practic, cardul validează serviciile pe care le primeşte pacientul şi decontarea lor se va face strict în baza acestuia. În dosarul electronic, medicul poate vedea doar sumarul de urgenţă, restul este vizibil doar la cererea pacientului”, arată oficialii.

La ce foloseşte

Cardul naţional de sănătate este un proiect care are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenţei asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Mai exact, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice în sistemul asigurărilor de sănătate. Cardul va asigura accesul la servicii medicale şi farmaceutice decontate în sistem.

Ce informaţii sunt trecute pe card

La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe documentul electronic, mai exact datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele şi data naşterii. Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.

Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie. În cazul în care datele de identificare de pe card sunt tipărite greşit, documentul va fi predat la Casa de Asigurări, care va elibera gratuit un alt card.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite