Începând de azi, persoanele juridice care nu au antecedente penale îşi pot ridica pe loc cazierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până acum, persoanele juridice aveau de aşteptat trei zile pentru ridicarea cazierului
Până acum, persoanele juridice aveau de aşteptat trei zile pentru ridicarea cazierului

Începând de astăzi, persoanele juridice care nu au antecedente penale vor putea obţine „pe loc” certificatul de cazier judiciar de la orice unitate de poliţie, asta ca urmate a implementării proiectului ROCRIS - Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român. Până acum, acest document putea fi ridicat în trei zile.

Începând cu 15 mai, ghişeele de eliberare a certificatelor de cazier judiciar vor putea emite ,,pe loc” certificate de cazier judiciar către persoanele juridice fără antecedente penale, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română. 

Pentru persoanele juridice cu antecedente penale, documentul în cauză se eliberează în termenul de trei zile.

Cererea-tip pentru obţinerera certificatului de cazier judiciar se poate depune de reprezentantul legal al persoanei juridice la orice unitate sau subunitate de poliţie conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).

Până astăzi, cererea trebuia depusă la unitatea de poliţie pe raza căreia persoana juridică îşi avea sediul social, sucursala, filiala sau punctul de lucru, iar termenul de eliberare era de trei zile.

În prezent, la nivel naţional, se eliberează certificate de cazier judiciar prin intermediul Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS în 225 de centre, activitate ce va fi extinsă şi în viitor pe măsură ce vor fi identificate noi spaţii şi tehnica necesară acestui scop.

Lista subunităţilor de poliţie care eliberează certificate de cazier judiciar, precum şi programul ghişeelor de lucru cu publicul poate fi consultată pe pagina de internet a fiecărui inspectorat de poliţie judeţean, respectiv al Poliţiei Capitalei.

„Această realizare a avut loc în urma implementării proiectului ROCRIS - Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ce a avut ca obiectiv crearea unei baze de date informatizate a persoanelor înscrise în evidenţele cazierului judiciar naţional care să poată fi capabilă să se interconecteze, să respecte şi să asigure funcţionarea ECRIS (Sistemul European de informaţii cu privire la cazierele judiciare)”, se mai arată în documentul citat. 

În urma implementării acestui sistem, oamenii legii precizează că s-a eficientizat fluxul de comunicare la nivelul întregii Poliţii Române, putând fi schimbate datele de interes operativ prevăzute de lege, conform legislaţiei în vigoare.

Sistemul informatic ROCRIS a creat premisele ca, în limitele legii, toate instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi justiţie să aibă acces, în mod operativ, la baza de date creată, prin transferarea pe suport magnetic a evidenţelor manuale ale cazierului judiciar.

De asemenea, ROCRIS permite, în sistem automatizat, în condiţii de siguranţă şi în mod operativ, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetăţeni români, străini sau apatrizi şi persoane juridice, în condiţiile legii şi copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite