Horaţius Dumbravă, noul şef al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii l-au ales, ieri, la conducerea forului pe judecătorul Horaţius Dumbravă (40 de ani), preşedinte al Curţii de Apel Târgu-Mureş, iar pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a fost declarat câştigător procurorul George Bălan. De altfel, cei doi au fost singurii care şi-au depus candidaturile pentru şefia CSM.

Citiţi şi: Preşedintele CSM: "Justiţia nu trebuie să fie implicată" în decizia politică de aderare la Schengen

Mandatul lor este pentru un an. Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţius Dumbravă, a declarat, ieri, după şedinţa de constituire a CSM, că nu poate fi de acord cu acuzaţiile care sunt aduse sistemului judiciar în legătură cu accesul la spaţiul Schengen. Dumbravă a subliniat că aderarea la spaţiul Schengen nu este condiţionată de realizarea obligaţiilor menţionate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, „obligaţii pe care actualul CSM şi le asumă şi va face toate eforturile instituţionale pentru a le îndeplini".

Contestaţie

Preşedintele Traian Băsescu a cerut miercuri Consiliului să amâne alegerile pentru conducerea forului până când Curtea Constituţională va stabili dacă alegerile pentru noul CSM au fost legale. Curtea Constituţională ia în discuţie, la 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor 11 noi membri ai CSM.

PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi pentru un mandat de şase ani în urma alegerilor din 2004 şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un alt mandat. Tot la 19 ianuarie va fi judecată şi sesizarea privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a lui Victor Alistar şi a Corinei Dumitrescu ca reprezentanţi ai societăţii civile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite