Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: Cardul de sănătate, un câştig pentru sistem, dar mai ales pentru pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a precizat că finalizarea cardului de sănătate este un câştig pentru sistem, dar mai ales pentru pacienţi, care „vor avea certitudinea că fondurile sunt tot mai puţin fraudate”.

„Mă bucur că domnul Ponta a finalizat proiectele începute de mine după doi ani şi jumătate. Finalizarea proiectului este un câştig pentru sistem, dar mai ales pentru pacienţi care vor avea certitudinea că fondurile sunt tot mai puţin fraudate”, a declarat fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Acesta a spus că la data la care echipa politică din care făcea partea s-a retras de la guvernare, în urmă cu doi ani şi jumătate, proiectul privind cardul naţional de sănătate era finalizat în porporţie de 90%.

Lucian Duţă a fost preşedinte al CNAS din 2009 până în 2012.

În mai 2012, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duţă de la conducerea CNAS şi l-a acuzat pe acesta că, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei clawback, generând un risc al lipsei de medicamente.

Guvernul a sesizat, în 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă. Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului.

Inspectorii l-au acuzat pe Lucian Duţă că nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poşta Română, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii şi a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane de euro.

DNA a anunţat, în februarie 2014, că Lucian Duţă este urmărit penal pentru abuz în serviciu, pentru că a aprobat actele întocmite de CNAS privind achiziţia unor servicii de mentenanţă în cazul aplicaţiilor informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite