Fenomen îngrijorător pe rețelele de socializare. Cât de departe a ajuns moda live-urilor

0
Publicat:

În ultimii ani, tot mai mulţi români petrec ore în şir pe internet dorindu-și să fie vedete. De aceea, intră în direct și recurg la metode inedite sperând să adune cât mai mulţi urmăritori. Mulţi internauţi ajung chiar să doarmă live, în timp ce alţi utilizatori le oferă cadouri virtuale transformate în bani reali.

Rețele de socializare SURSĂ Arhiva Adevărul
Rețele de socializare SURSĂ Arhiva Adevărul

Românii au început să-și dorească tot mai mult să fie mici vedete pe rețelele de socializare. Astfel, cei care aleg să intre în direct caută să aibă conținut inedit, prin care să atragă tot mai mulți urmăritori, dar și donații, sub formă de cadouri virtuale, din partea acestora. Mai nou, unii internauți aleg să adoarmă în direct, iar aceste videoclipuri ajung să aibă sute de urmăritori.

Creatorii de conținut așteaptă să fie treziți de sunetele cadourilor

Cei care distribuie acest tip de conținut în mediul online așpteată, practic, să fie treziți de sunetul cadourilor virtuale oferite de către urmăritori. Acest lucru, făcut pe termen lung, poate avea efecte nocive asupra organismului, susțin cadrele medicale.

,,Calitatea somnului poate fi destul de mult influențată, mai ales în faza de somn profund, când avem parte de somnul odihnitor. Dacă prima fază a somnului este mai superficială și suntem distrași de anumite lucruri din exteriori, ulterior, acești factori își pot pune amprenta asupra calității vieții, în etapa de somn profund", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.

,,Unii o fac pentru bani, alții pentru a atrage atenția"

Conform psihiatrilor, există mai multe motive pentru ca românii recurg la astfel de gesturi. Chiar dacă pare că, de cele mai multe ori, aceștia încearcă să obțină sume de bani în urma videoclipurilor live, medicii susțin că unii dintre utilizatori își doresc doar să atragă atenția și să devină imagini cunoscute în mediul online.

,,Așa cum spuneam, somnul poate fi afectat, depinde în ce etapă te prind acele sunete provocate de cadouri. Sunt oameni care aleg să facă aceste lucruri pentru bani, deoarece acum există o mulțime de astfel de metode prin care unii reușesc să își asigure un venit. Totodată, multe persoane fac acest lucru doar pentru a atrage atenția, pentru a deveni cunoscute.Un lucru este cert: nu este sănătos să faci acest lucru pe termen lung, dar este o metodă prin care oamenii încearcă, pe orice cale, să se expună și să atragă atenția publică", adaugă medicul ieșean.

Regenerarea creierului poate fi afectată

Medicii susțin că, pe termen lung, această activitate poate afecta nu doar calitatea somnului, ci și viața cotidiană. Astfel, odihna este afectată, iar creierul, care are nevoie de perioade neîntrerupte de somn, nu se poate reface.

,,Această activitate, să îi spunem așa, făcută noapte de noapte, perturbă ciclul normal, odihna dar și regenerarea creierului, care are nevoie de perioade neîntrerupte de somn. Somnul odihnitor ajută la refacerea țesuturilor și celulelor. Poate fi distractiv o perioadă, dar când se transformă într-un mod de a trăi poate deveni nociv și distrubator pentru funcționarea persoanei respective. Să sperăm că aceste live-uri sunt doar o modă trecătoare, așa cum au mai fost o mulțime de trenduri în anumite perioade", mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Medicul psihiatru mai arată că, în același timp, aceștia nu sunt modele de urmat.

Minorii, neformaţi, îi pot vedea drept model şi pot crede că reuşesc să câştige bani dormind pe internet, fără muncă şi efort", a conchis dr. Ovidiu Alexinschi.

NPC-urile, o altă modă controversată

Live-urile NPC, adică Non Playable Character, sunt un alt nou trend care ia amploare pe platforma TikTok. Utilizatorii stau în direct pe aplicație ore întregi și imită personaje din jocuri video. În România, sunt zeci de creatori de conținut care au intrat în acest joc. Tendința aceasta poate duce la tulburări psihice, cred specialiștii.

„Viața pe internet, dependența de internet, utilizarea lui excesivă creează monstruozități. Nu mă îndoiesc că sunt persoane a căror personalitate este cât se poate de asimetrică, de patolocică, oameni care nu au niciun pic de critică la ceea ce fac, la felul în care se expun, felul în care mimează, felul în care silabisesc, solilocvează, sunt elemente care frizează patologicul”, spune medicul Maria Cristache, psihiatru din Buzău.

Zeci de creatori de conținut din țara noastră obișnuiesc deja să intre în direct și să se comporte ca niște personaje din jocuri video. Stau ore în șir live și, în funcție de cadourile pe care le primesc, au câte o reacție.

Reacționează în funcție de cadourile primite

Atunci când repetă de exemplu sintagma „Trandafir mirositor”, personajul nostru primește un cadou sub forma unui sticker care înfățișează un trandafir. Când primește o înghețată, spune de exemplu: „Mmm, ce înghețată bună, asta-i, cred, cu căpșună”. Printre cei care joacă Non Playable Character, cea mai populară pare a fi rostirea sunetului „Gheghe”, pe care îl reproduc atunci când primesc cadouri.

Un creator de conținut din România, care are un cont pe TikTok cu 1,7 milioane de urmăritori, a vrut să vadă câți bani se câștigă într-o astfel de expunere în direct. S-a comportat ca un personaj din jocuri video timp de două ore, perioadă în care a avut constant peste o mie de privitori. Dintre aceștia, o parte ofereau și cadouri, care se transformă în bani. A câștigat în jur de 319 lei, pentru cele două ore de live.

„Sunt ferm convins că sunt persoane mânate dorința de câștig rapid, fără prea multă muncă. Faptul că recurg la asemenea expunere și că ajung să scoată sunete, onomatopee, uneori care imită și regnul animal și elementele din natură, dar într-un mod bizar și anormal, denotă faptul că această experiență pe internet, care se cheamă TikTok, sau NPC, nu este decât o provocare în a cultiva elemente cât se poate de anormale ce țin de structura psihicului uman”, este de părere psihiatrul Maria Cristache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite