Dilema coplăţii în spitale: 10 lei, pe ziua de internare sau o dată, la externare? Autorităţile nu au încă un răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a explicat marţi că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi suma de 10 lei. Victor Ponta a confirmat informaţia, precizând însă că ministrul Sănătăţii urmează să elaboreze până în luna martie procedura în care se va stabili dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau o singură dată, la externare.

 „Coplata am reusit să negociem în discuţiile cu FMI să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci numai la serviciile spitaliceşti pe caz extern cu excepţia medicinii de urgenţă. La externare o singura dată, nu pe zi, nu pe săptămână, o singură dată la ieşirea din spital, valoarea ei va fi de până la 10 lei. Nu s-a hotarat dacă o vom face diferenţiată, pe diferite specialităţi. Avem discuţii. Ea va face parte din contractul cadru“, a mai precizat  ministrul Nicolăescu.

La rândul său, premierul Ponta a confirmat că în discuţiile purtate cu FMI pe această temă, s-a bătut în cuie ca nivelul maxim al coplăţii să fie de 10 lei, precizând însă că reprezentanţii Ministrului Sănătăţii urmează să elaboreze  până în luna martie procedura în care se va stabili dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare.

„Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat“, a spus Ponta.

Premierul a declarat luni, după întâlnirea cu Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că Guvernul va introduce coplata de la 1 martie, o dată cu pachetul de baza, iar măsura va viza doar internările.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite