Cum va fi simplificată procedura de solicitare a asistenţei sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solicitanţii de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei,
Solicitanţii de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei,

Solicitanţii de ajutoare sociale vor depune un dosar în loc de trei, bursele şcolare vor fi eliminate din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de beneficii sociale, iar în cazul venitului minim garantat, numărul de documente necesare scade de la 52, la 15-17, a anunţat, vineri, Ministerul Muncii.

Guvernul a adoptat o Hotărâre care introduce noi măsuri de simplificare în asistenţa socială, dar şi o serie de corecţii, anunţă Ministerul Muncii, informează News.ro.

Astfel, pentru obţinerea venitului minim garantat (VMG) şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei (ASF), în situaţia în care persoana sau familia întruneşte toate condiţiile de eligibilitate, inclusiv pentru obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, solicitantul va depune un singur dosar.

Documentele depuse iniţial pentru unul dintre beneficii se iau în considerare şi pentru solicitarea ulterioară a celorlalte măsuri de sprijin, precizează Ministerul Muncii.

Mai exact, dacă iniţial se stabileşte dreptul la venit minim garantat şi ulterior apare un copil în familie şi se solicită alocaţia pentru susţinerea familiei, nu va mai fi necesară întocmirea unui nou dosar.

Numărul de documente necesare scade de la 52 de acte ce se obţineau de la 7-9 instituţii, la 15-17, diminuându-se în acest fel şi costurile suportate de beneficiar, dar şi timpul petrecut pentru obţinerea documentelor doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, mai arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

De asemenea, în cazul venitului minim garantat, este eliminată cerinţa de a prezenta din trei în trei luni o adeverinţă de la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă.

Verificarea situaţiei persoanelor apte de muncă se va face pe baza listelor şi informaţiilor furnizate de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv de inspectoratele teritoriale de muncă, precizează Ministerul Muncii.

Noile măsuri adoptate de Guvern impun şi renunţarea la cerinţa depunerii de către beneficiar, din trei în trei luni, a unei declaraţii pe propria răspundere şi a documentelor justificative care să ateste menţinerea condiţiilor de acordare. 

În cazul drepturilor suspendate, acestea se vor acorda din oficiu în luna următoare, dacă din verificările efectuate de inspectorii sociali nu rezultă situaţii de modificare sau încetare a acestora, mai arată reprezentanţii Ministerului Muncii, care precizează că, în prezent, pentru reluarea plăţii este necesară depunerea unei noi cereri.

Prin noile reglementări se flexibilizează şi modul de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei, arată Ministerul Muncii.

Astfel, dacă într-o familie cu mai mulţi copii de vârstă şcolară, unul dintre aceştia nu urmează o formă de învăţământ sau acumulează mai mult de 20 absenţe nemotivate într-un semestru, copilul nu va fi luat în calcul la stabilirea cuantumului acordat familiei, astfel încât familia să poată beneficia în continuare de sprijin financiar pentru a asigura celorlalţi copii posibilitatea frecventării cursurilor şcolare.

În prezent, dacă unul dintre copii înregistrează absenţe şcolare, familia pierde dreptul de a mai primi ASF.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în perioada 2015/2016 s-a retras ASF-ul pentru 56.773 de copii (20.716 familii) pe baza absenţelor şi repetenţelor, inclusiv în situaţia în care un copil a mers zilnic la şcoală şi nu a avut absenţe, dar la final de an a rămas repetent.

Printr-o altă reglementare din Hotărârea de Guvern adoptată au fost eliminate toate bursele şcolare din categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite