Serviciul de spionaj al Rusiei pune tentativa de asasinat asupra lui Fico pe seama elitei liberale globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a transmis miercuri că "elitele globaliste totalitar-liberale" s-ar afla în spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico în această lună, a relatat agenţia de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

Poliția a reținut un bărbat care a tras asupra lui Fico de cinci ori FOTO ARHIVĂ
Poliția a reținut un bărbat care a tras asupra lui Fico de cinci ori FOTO ARHIVĂ

SVR susţine că această acţiune a fost menită să-i intimideze pe cei care au opinii diferite şi acţionează în interesul naţiunilor lor, iar Occidentul încearcă acum să muşamalizeze crima dând vina pe un trăgător singuratic.

"Tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico arată că elitele globaliste totalitar-liberale trec la o teroare politică deschisă împotriva oponenţilor lor", susţine biroul de presă al SVR într-un comentariu postat miercuri pe pagina de internet a RIA Novosti.

Premierul slovac, considerat un politician populist, apropiat de Rusia, a fost împuşcat de un bărbat de 71 de ani, identificat de presa de la Bratislava drept poetul Juraj Cintula, care a fost deja "inculpat pentru tentativă de omor", potrivit agenţiilor internaţionale de presă, scrie Agerpres.

Ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat la 16 mai că atacatorul a acţionat de unul singur şi că nu a avut complici, dar a adăugat că atacul a avut la origine "considerente politice". Cancelariile occidentale au condamnat cu fermitate atacul, conform AFP şi Reuters.

Robert Fico, într-o "stare stabilă", dar încă "gravă", după tentativa de asasinat

"Starea lui era stabilă în cursul dimineţii", a declarat vicepremierul Robert Kalinak presei după o reuniune de miercuri a Consiliului de Securitate, la o săptămână după ce şeful guvernului a fost rănit de patru gloanţe şi spitalizat, relatează AFP.

"Starea lui este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este cu siguranţă exclus în acest moment", a declarat Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico.

El a adăugat că spitalul din Banska Bystrica va publica noi informaţii despre starea de sănătate a premierului în cursul zilei de miercuri.

Duminică, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că poliţia analizează posibilitatea ca atacatorul să nu fi acţionat singur.

Menţionând rapoarte ale serviciilor de informaţii, oficialul a precizat că cineva a şters istoricul şi comunicaţiile atacatorului de pe Facebook în timp ce acesta era reţinut.

Dar agenţia slovacă de reglementare a mass-media a declarat că Meta, compania care deţine Facebook, a informat autorităţile că a şters contul suspectului.

Miercuri, Kalinak, care este şi ministrul slovac al apărării, a declarat că trebuie făcută o distincţie între concluziile investigaţiei slovace şi raportul Meta.

"Am vorbit despre manipularea contului la scurt timp după arestare, adică între atac şi intervenţia companiei Meta", a spus el.

Medvedev: Zelenski, o ţintă militară legitimă pentru Rusia

Actualul vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat luni că Volodimir Zelenski, "în calitate de lider al unui regim ostil, este o ţintă legitimă militară pentru Rusia, indiferent de problema legitimităţii sale, după ce Kievul a decis să nu organizeze noi alegeri prezidenţiale", a transmis agenţia oficială de presă rus TASS.

În termeni legali, mandatul preşedintelui Volodimir Zelenski a expirat la 20 mai, însă, întrucât Ucraina se află sub legea marţială din cauza războiului declanşat de Rusia, organizarea de noi alegeri prezidenţiale este imposibilă, iar Zelenski va continua să-şi exercite funcţia până la viitorul scrutin. SUA şi UE au declarat deja că, în condiţiile actuale de război, preşedintele ucrainean nu şi-a pierdut legitimitatea, o problemă pe care Moscova a început să o speculeze intens, potrivit observatorilor internaţionali.

"Pentru Rusia, pierderea definitivă a legitimităţii de către pseudo-preşedintele fostei Ucraine nu va schimba nimic. El şi aşa conduce un regim politic ostil Rusiei şi care duce un război cu noi. Iar liderii ţărilor care poartă război sunt întotdeauna consideraţi o ţintă militară legitimă. Pentru noi, el este deja un criminal de război, iar pierderea statutului său oficial nu schimbă nimic", a subliniat Medvedev.

În alegerile din 2019, Volodimir Zelenski a fost ales cu 73% din voturi într-un scrutin considerat democratic de către comunitatea internaţională. Ucraina este în continuare recunoscută de ONU ca stat în frontierele din 1991, conform acordurilor semnate cu Federaţia Rusă după prăbuşirea URSS în 1991, chiar dacă Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar, în 2022, alte patru regiuni ucrainene - Doneţk şi Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), deşi nici până acum Moscova nu le controlează în mod integral, în al treilea an de război.

În martie 2023, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război privind deportarea ilegală şi transferul de copii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite