Cu rablele pe șosele. Peste jumătate din autoturismele care circulă în România au peste 16 ani

0
Publicat:

Pentru prima dată în istorie, în România sunt înregistrate peste opt milioane de autoturisme. Din totalul mașinilor de pe străzile din țară circa 81% (6,5 milioane) au părăsit porțile fabricilor cu peste zece ani în urmă, astfel că autoturismele vechi continuă să dețină monopolul șoselelor.

Rable în trafic FOTO Costel Crângan
Rable în trafic FOTO Costel Crângan

 La 31 decembrie 2023, pe șoselele din România circulau 10,33 milioane de autovehicule, iar acest lucru înseamnă că parcul auto din țara noastră a crescut cu 327.885 autoturisme, motociclete, remorci, tractoare și alte vehicule, față de datele anterioare, publicate la 31 decembrie 2022. Dintre acestea, 8.106.570 sunt autoturisme, valoare în creștere cu 3,07% față de finalul lui 2022, conform datelor Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).

Conform cifrelor oficiale, în România există un volum de 5,23 milioane de autoturisme mai vechi de 16 ani, o categorie care a crescut simțitor față de anul trecut, cu peste 400.000 de vehicule. Mai mult decât atât, multe autoturisme care circulă pe șoselele din România în acest moment sunt mașini cu o vechime de peste 20 de ani. Această categorie a crescut cu 10% în ultimul an, mai exact cu 258.082 unități, la un total de 2,69 milioane de autoturisme.

Zece firme din Sălaj casează rable în acest an

În 2013, cu zece ani în urmă, în România erau înmatriculate doar 4,6 milioane de autoturisme. Creșterea cu 72,71% în zece ani arată cât se poate de clar de ce șoselele sunt tot mai aglomerate, iar în orașe deplasarea cu mașina a devenit aproape imposibilă. Creșterea numărului de electrice și hibride a redus cota de piață a mașinilor alimentate cu benzină și motorină, însă altfel decât s-ar aștepta cei care consideră dieselul pe cale de dispariție.

Importam din greu diesele second-hand

Conform datelor DGPCI, la finalul lui 2023, 45,78% dintre autoturismele înmatriculate în România au motoare alimentate cu benzină, în timp ce 50,57% sunt diesel, restul fiind electrice și hibride.

Cu un an în urmă, cele pe benzină ocupau 47,19%, în timp ce cota dieselurilor era de 50,18% din piața autoturismelor. Prin urmare, ponderea dieselurilor în parcul auto din 2023 este mai mare decât cea din 2022. Asta arată că majoritatea mașinilor de ocazie intrate în circulație anul trecut au avut motoare alimentate cu motorină.

ACAROM: „Parcul auto a îmbătrânit în loc să întinerească”

Problema României este că are un parc auto destul de îmbătrânit. Parc care a îmbătrânit și mai mult după eliminarea timbrului de mediu în februarie 2017, fiind importat un număr foarte mare de vehicule second-hand, în jur de 1,8 milioane în această perioadă, din 2017 și până acum. Astfel încât, deși am avut programe Rabla care au scos de pe piață vehicule vechi, numărul celor importate, mai vechi de zece ani, a fost mult mai mare decât al celor casate. Astfel încât, în loc să întinerească, parcul auto a îmbătrânit”, a precizat Adrian Sandu, secretar general şi membru în Consiliul director al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Rable în trafic FOTO Costel Crângan
Rable în trafic FOTO Costel Crângan

Sunt mai multe cauze care au făcut ca segmentul mașinilor de peste 20 de ani înmatriculate să crească cu peste 10% comparativ cu 2022.

„Este și o cauză a importului nefiscalizat în proporție de 95% de vehicule second-hand. Dacă pentru vânzarea de vehicule noi se plătesc taxe, TVA etc. pentru comerțul cu vehicule second-hand, în marea lui majoritate nu se plătesc taxe. Mașinile sunt aduse din afară pe persoană fizică și vândute la fel. Unul plătește taxe, altul nu plătește. Asta reprezintă o concurență neloială”, adaugă Adrian Sandu.

ACAROM vine cu mai multe soluții pentru înnoirea parcului auto. „Trebuie făcută o echilibrare a sistemului de taxare pentru vehicule în România, astfel încât să fie taxat și importul, dar și utilizarea vehiculelor second-hand mai vechi, cel puțin cele Euro 2, Euro 3 ar trebui taxate diferit față de vehiculele noi. La noi nu există o delimitare între aceste niveluri. În România, avem în acest moment 2,7 milioane de autoturisme mai vechi de 20 de ani, undeva la 33% din totalul autoturismelor. Ce putem face în această direcție? Decât să accelerăm programele Rabla și Rabla Plus venite să sprijine înnoirea parcului auto concomitent cu fiscalizarea, schimbarea modului de taxare pentru vehicule, pentru utilizarea acestora”, a mai precizat Adrian Sandu pentru „Adevărul”.

Cele mai populare mărci

Cele mai prezente mărci auto pe străzile din România, pe segmentul de autoturisme (M1 - vehicule cu cel mult opt locuri pe scaune + M1G - vehicule de teren) sunt Volkswagen, cu 1,456 milioane de vehicule, Dacia, cu peste 1,4 milioane, și Opel, cu aproximativ 740.000 autoturisme. Sunt urmate în clasament de Ford, Skoda, Renault, Audi, BMW, Mercedes-Benz și Peugeot. Modelele cele mai populare aflate în circulație în țara noastră sunt Dacia Logan, Volkswagen Golf și Volkswagen Passat.

Situația mașinilor de lux în România

În România sunt și mulți proprietari de mașini de lux. În evidențele parcului auto din România sunt înregistrate la sfârșitul anului 2023 un număr de peste 13.000 de autoturisme Porsche, aproximativ 900 de mașini Maserati, circa 800 de mașini Bentley, 453 autoturisme Ferrari, 346 Lamborghini, 257 Rolls-Royce, 178 Aston Martin. Acestora li se adaugă și multe alte modele de lux de la BMW, Mercedes-Benz, Audi etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite