Zeci de mii de rable dispar de pe străzile României. Când vor primi oamenii sumele de bani în schimbul mașinilor

0
Publicat:

Peste 30.000 de mașini mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară vor dispărea de pe străzile din România. Acest lucru se întâmplă datorită programului Rabla Local.

Programul Rabla Local SURSĂ Arhiva Adevărul
Programul Rabla Local SURSĂ Arhiva Adevărul

Începând de marți, 3 octombrie 2023, persoanele fizice care s-au înscris în acest program, privind casarea autovehiculelor uzate, Rabla Local, și se regăsesc în lista transmisă de Administrația Fondului pentru Mediu vor lua la cunoștință și vor putea pune în aplicare procedura internă a autorităților locale. Astfel, proprietarii acestor autovehicule vor primi câte 3.000 de lei, imediat după casarea mașinilor. 

Care este situația în marile orașe

Cele mai multe persoane înscrise în acest program se află în marile orașe ale țării. De exemplu, la nivelul Iașiului, nu mai puțin de 1.042 de persoane vor beneficia de pe urma acestui program. Cei 1.042 de beneficiari din municipiul Iași vor fi anunțați prin e-mail de faptul că au fost declarați admiși de către Administrația Fondului pentru Mediu. 

Astfel, în perioada 4 octombrie 2023, ora 8.30 - 7 noiembrie 2023, ora 16.00, beneficiarii pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă. După depunerea documentelor, beneficiarii acceptați vor fi invitați la sediul Primăriei Municipiului Iași pentru încheierea contractelor de finanțare.

Când se vor acorda cei 3.000 de lei

Conform autorităților locale, doar după încheierea contractelor de finanțare beneficiarii vor casa autovehiculele și le vor radia din circulație. Transmiterea adeverinței de dezmembrare și dovada radierii din circulație se va face de către beneficiar în termen de 30 zile de la încheierea contractului. Astfel, plata stimulentului de 3.000 de lei se va face în termen de 30 zile de la transmiterea adeverinței de dezmembrare și a dovezii radierii din circulație. 

Acest program Rabla Local vizează, în special, încurajarea românilor de a renunța la autoturismele vechi, care poluează dar și înnoirea parcului auto.

Conform municipalității ieșene, capitala Moldovei are un parc auto foarte vechi, acest lucru făcând din Iași unul dintre cele mai poluate orașe ale țării. Pentru ca această problemă să fie remediată, Primăria Municipiului Iași a luat măsuri prin îmbunătățirea transportului în comun. Astfel, în Iași au sosit deja zeci de tramvaie noi, dar și autobuze electrice care sunt puse în circulație. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite