Inspectorul RAR care autoriza rable să circule pe șosele scapă de închisoare. A încheiat un acord cu DNA
0Un inspector RAR din Bârlad a cerut șpagă de 17 ori ca să elibereze ITP-uri pentru mașini a căror stare tehnică nu a verificat-o sau care erau chiar defecte, unele din acestea nefiind nici măcar în țară.

Tribunalul Vaslui a admis pe 23 noiembrie un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care Florin Cantemir, inspector RAR la o stație atestată din Bârlad, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită și fals intelectual. Decizia instanței nu este definitivă.
Procurorii anticorupție au stabilit că bărbatul a coordonat o rețea infracțională din cursul anului 2020 și până în aprilie 2021, alături de alți inspectori atestaţi RAR, prin intermediul căreia asigurau, contra a diferite sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, multe dintre acestea fiind în alte zone ale ţării, nedeplasabile datorită unor defecţiuni sau chiar în afara ţării.
„Au creat, împreună cu alte persoane, o adevărată rețea prin intermediul căreia asigurau, contra diferite sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca vehiculele să fie prezente în stația ITP”, au stabilit anchetatorii.
Primeau ITP-ul fără ca mașinile să fie verificate
„În această modalitate, membrii rețelei au pretins în mod organizat și sistematic sume de bani, persoanele având calitatea de intermediari lăsând să se creadă că au influență asupra funcționarilor publici, promițând că vor determina pe inspectorii tehnici să ateste în mod nereal efectuarea inspecției tehnice fără ca vehiculele să fie efectiv prezente în cadrul stațiilor ITP”, se mai menționează în rechizitoriu.
Pentru Florin Cantemir nu avea importanță dacă mașinile prezentau defecțiuni sau nu, ci era interesat doar să primească sumele de bani pe care le cerea. Potrivit anchetatorilor, inspectorul RAR a cerut mită de 17 ori și a primit 2.750 de lei şi 1.910 euro.
Potrivit DNA, inspectorii RAR discutau telefonic despre ce are de făcut fiecare din ei în cadrul rețelei infracționale, clienţii pe care îi aveau zilnic, sumele de bani pe care le pretindeau şi obţineau în urma activităților ilegale pe care le desfășurau.
„Fiecare din membrii grupului era apelat periodic, uneori de câteva ori pe zi, de persoane din anturaj sau chiar de persoane care aflaseră de la rude şi prieteni că pot rezolva înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea autoturismelor, solicitând expres efectuarea actului contrar îndatoritor de serviciu, pentru diferite tipuri de vehicule (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj), iar respectivelor persoane li se comunica o anumită sumă de bani pentru a se prezenta doar cu actele”, spun anchetatorii.
„Suspendarea sub supraveghere a pedepsei este oportună şi utilă”
Deși faptele comise de inspectorul RAR sunt extrem de grave, ținând cont că a lăsat să circule pe șoselele din România mașini care nu fuseseră verificate tehnic, punând în pericol siguranța circulației, instanța de judecată a apreciat că scopul pedepsei poate fi atins și fără ca acesta să o execute în regim de detenție.
„Suspendarea sub supraveghere este oportună şi utilă raportat la circumstanţele personale ale inculpatului, lipsa antecedentelor penale relevante pentru condamnări recunoscute pe teritoriul României, atitudinea procesuală de recunoaştere şi regret a faptei, urmările infracţiunilor şi pericolul social concret al acestora”, și-au motivat decizia judecătorii Tribunalului Vaslui.