Inspectorii RAR primeau șpaga prin Fan Curier. Ce mită plăteau șoferii pentru ca rablele să primească ITP

0
Publicat:

O șoferiță a fost condamnată pentru dare de mită, după ce s-a descoperit că a trimis unor inspectori RAR sute de euro într-un plic prin Fan Curier, alături de două certificate de înmatriculare, pentru ca aceștia să ateste nereal că mașinile au trecut cu brio de inspecția tehnică periodică.

Șoferița a trimis șpaga prin Fan Curier ca să primească ITP-ul la două mașini FOTO arhivă Adevărul
Șoferița a trimis șpaga prin Fan Curier ca să primească ITP-ul la două mașini FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Vaslui a condamnat-o în 26 ianuarie pe o conducătoare auto la un an și patru luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă.

Femeia a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție ca să scape de o pedeapsă cu executare.

Anchetatorii au stabilit că, pe 1 aprilie 2021, șoferița a pus într-un plic 300 de euro și două certificate de înmatriculare, pe care l-a trimis prin Fan Curier unui inspector RAR din Bârlad, urmând ca, în schimbul banilor, acesta să ateste în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a două vehicule.

Femeia este doar una dintre zecile de persoane care au plătit pentru a obține ilegal ITP-ul prin intermediul unor inspectori RAR corupți de la Bârlad.

De altfel, ancheta DNA a scos la iveală corupția generalizată de la o stație atestată RAR din Bârlad, unde se crease o adevărată reţea prin intermediul căreia se asigurau, contra a diferite sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, fără ca vehiculele să fie prezente în staţia ITP.

Revenind la cazul șoferiței, plicul trimis de aceasta a ajuns la un inspector RAR, care a menționat în fals că cele două vehicule ar fi trecut de inspecția tehnică periodică, după care a pus cele două certificate de înmatriculare într-un plic, pe care l-a expediat pe adresa femeii tot prin Fan Curier.

150 de euro ca să primești ITP-ul fără verificarea mașinii

Gruparea infracțională formată din inspectori RAR a activat în perioada iunie 2020-aprilie 2021, iar fiecare șofer care trecea pe la ei plătea 150 de euro pentru fiecare vehicul care nu se afla în țară ca să primească ITP-ul.  

Potrivit anchetatorilor, un bărbat pe nume Ionuț Verman era liderul grupării și se ocupa de  coordonarea inspecţiilor tehnice periodice efectuate nelegal, fără prezentarea mașinilor în staţie.

Acesta impunea valoarea mitei, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum şi persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit, stabilind și modul în care se împărțeau banii între membrii grupării.

După ce au intrat pe fir, procurorii anticorupție au dispus interceptarea convorbirilor telefonice dintre inspectorii RAR și clienții care plăteau ca să primească ITP-ul fără ca mașinile să fie verificate, iar discuțiile dintre aceștia vorbesc de la sine.

„Se rezolvă pe loc”

Client: - Azi nu te găsesc să fac ceva, nu?

Ionuț Verman: - Sunt plecat la ţară. Pe la 10 ajung... şi ceva în Bârlad.

Client: - A! Mâine după 8 şi ceva, da?

Ionuț Verman: - Da, omule, da.

Client: - Vin direct acolo sau?

Ionuț Verman: - Da. Direct da, da.

Client: - Aşa.

Ionuț Verman: - Se rezolvă pe loc.

Client: - Păi da. Voiam să sun pe WhatsApp, dar dacă nu ai răspuns...

Ionuț Verman: - Dar nu-i... Că-i în maşină şi nu mă mai duc până la el.

Client: - Dar WhatsApp-ul e pe telefon?

Ionuț Verman: - Da, da.

Client: -eşti nebun?! E cu delicateţe. Am înțeles.

Ionuț Verman: - Da, da. Bine. Se rezolvă orice ar fi.

Client: - Da. Sunt convins.

Ionuț Verman: - Dacă ajung la maşină te sun eu pe WhatsApp, hai.

Client: - Hai. Mă suni şi nu... dă-mi mesaj cu cât trebuie, da?

Ionuț Verman: - Da.

Inspectorii RAR sunt cercetați, în prezent, într-un dosar penal separat sub suspiciunea comiterii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și fals intelectual.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite