Construcţiile au "aspirat" jumătate din banii investiţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din acest an, investiţiile nete în economia românească au crescut cu 15,9% faţă de perioada similară din 2006, până la 7,7 miliarde de lei. Aproape jumătate din

În primul trimestru din acest an, investiţiile nete în economia românească au crescut cu 15,9% faţă de perioada similară din 2006, până la 7,7 miliarde de lei.

Aproape jumătate din aceste fonduri - peste 3,8 miliarde lei - au fost alocate pentru lucrări de construcţii noi, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Valoarea investiţiilor realizate în economia naţională în trimestrul I 2007, comparativ cu perioada precedentă din anul 2006, a înregistrat o creştere cu 1,6 miliarde de lei preţuri curente. În perioada menţionată a crescut ponderea investiţiilor în lucrări de construcţii noi cu 6,4 puncte procentuale şi a altor cheltuieli cu 1,5 puncte procentuale, în timp ce ponderea investiţiilor în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 7,9 puncte procentuale. Pentru achiziţia de utilaje s-au cheltuit 3,3 miliarde de lei.

Ramurile preponderente în care au fost realizate investiţii sunt, în ordine, construcţiile, comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale, utilităţile, comunicaţiile şi industria alimentară şi a băuturilor

Statistica numeşte "investiţii nete" cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite