CNAS: „70% din servicii sunt acordate în baza cardului de sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
70% din serviciile medicale sunt acordate în baza cardului de sănătate FOTO Adevărul
70% din serviciile medicale sunt acordate în baza cardului de sănătate FOTO Adevărul

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, spune că 70% din serviciile medicale oferite sunt decontate în baza cardului de sănătate.

„Ieri pe la prânz erau undeva pe la 110.000 de servicii fără card la nivel naţional şi peste 260.000 acordate cu card. Numărul de reţete acordate cu card este cu o treime mai mare decât al reţetelor acordate fără card. Iar cardurile activate la acest moment, scoţând cardurile blocate, au ajuns la 6,2 milioane. Dar nu numărul de carduri activate este important, ci numărul serviciilor acordate cu card”, a declarat Vasile Ciurchea, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, „lucrurile au intrat în normal şi funcţionează”. „Sigur, mai sunt momente când un card se blochează. Îl deblocăm. Pe helpdesk 24 din 24 este cineva care lucrează. În aşa fel încât pot să spun că nu există o situaţie de blocare a sistemului din cauza cardului de sănătate”, a precizat preşedintele CNAS.

Utilizarea cardului, obligatorie de la 1 mai

De la 1 mai, este obligatorie utilizarea cardului de sănătate de către asiguraţi atunci când beneficiază de un serviciu medical. După această dată, au apărut mai multe probleme în utilizarea cardului de sănătate, dar şi în acordarea de servicii medicale în absenţa acestuia, existând pacienţi care nu îşi primiseră cardul.

CNAS şi Ministerul Sănătăţii au semnalat că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 18 mai, că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu i-a prezentat situaţia cardului de sănătate şi concluzia a fost că "implementarea cardului a fost prost pregătită", apreciind că populaţia a fost insuficient de bine informată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite