Cazul copiilor instituționalizați agresați sexual de un preot în biserică: educatoarele au tăcut, „să nu afle presa”. „10 minute durează și apoi, gata”

0
Publicat:

Un preot din Satu Mare a fost acuzat de agresiune sexuală asupra unor minori.

Preotul acuzat de agresiune sexuală FOTO vasiledale.ro
Preotul acuzat de agresiune sexuală FOTO vasiledale.ro

Organizația Salvați Copiii România a publicat un raport în care arată că, între 2014 și 2020, autoritățile au respins acuzațiile în aproximativ 80% din cazurile privind abuzul sexual asupra minorilor săvârșit de preotul August Dorel Silaghi, 60 ani, paroh al Bisericii Sfinții Petru și Pavel din municipiul Satu Mare.

Potrivit raportului, preotul August Dorel Silaghi, era un vizitator frecvent al căsuței de tip familial din oraș. Acesta era un mic centru social, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), scrie hotnews.ro.

El le oferea copiilor diverse donații: alimente, dulciuri sau fructe și le solicita educatorilor să-i învoiască pe copii, pentru ca aceștia să-l ajute la diverse treburi în biserica unde slujea.

”La fel s-a întâmplat și pe 13 mai, anul trecut. Le-a cerut educatoarelor ca băiatul să meargă să-l ajute Preotul Silaghi a ajuns „la casa de copii”, așa cum îi spunea el, și i-a cerut permisiunea educatoarei să îl lase pe un băiat să îl ajute să așeze cărți în bibliotecă.

Educatoarea și-a anunțat șefa, care a fost de acord. Nu era prima dată când se întâmpla asta. Angajatele căsuței aveau încredere deplină în preot”.

Ulterior, preotul Silaghi l-a apucat și a început să-l mângâie. La un moment dat, băiatul a simțit cum preotul se apropie foarte tare de el.

Ce vreți să faceți?”, l-a întrebat mirat Ionuț?

„Nimic!”, i-a răspuns preotul care a mai rămas în spatele său preț de câteva momente.

Mai apoi, bărbatul i-a cerut să meargă în încăperea din dreapta altarului pentru a așeza si cărțile de acolo.

După ce au intrat, preotul a încuiat ușa cu cheia pe dinăuntru, apoi s-a întors spre Ionuț. Stăteau față în față.

„Îl simțeam foarte, foarte aproape de mine. Îl vedeam puțin, pentru că era întuneric”, își amintește băiatul.

Brusc, preotul, îmbrăcat în straie bisericești, l-a apucat pe băiat cu mâna de penis, peste pantaloni, și a început să îl pipăie.

„Hai că tu nu trebuie să faci nimic, 10 minute durează și apoi gata”, i-a spus preotul, cerându-i să nu se teamă. „Îți voi da bani”, i-a șoptit el.

Ionuț era paralizat de spaimă. Se temea că va fi omorât acolo, în încăperea întunecată a bisericii, avea să relateze mai târziu polițiștilor. Dintr-odată și-a adus aminte că are telefonul în buzunar. L-a scos, apăsând pe butonul blițului. Preotul s-a speriat, crezând că băiatul îl filmează.

 „Preotul l-a adus la centru cu mașina, iar după ce acesta a plecat, minorul a mers în camera de joacă unde erau ceilalți copii și le-a spus că preotul l-a pipăit pe penis, însă doar un singur copil l-a crezut. Nu a fost crezut nici de educatoare. Minorul a mai precizat că a fost afectat emoțional după acest eveniment, mai ales că nu l-a crezut nimeni. A plâns la el în cameră, în plus preotul a mai fost la centru și l-a mai cerut să meargă cu el, dar minorul a refuzat”, a subliniat procurorul care a instrumentat cazul.

Nimeni nu a sesizat poliția, deși Ionuț povestise în casa socială episodul petrecut în biserică.

 „Minorul a declarat că în acel moment nu i se părea real ceea ce i se întâmplă, credea că visează sau delirează. Apoi a început să reacționeze, s-a dat un pas în spate, împingându-i mâna ușor, i-a zis preotului că „nu pot, nu pot să o fac”, apoi acesta l-a întrebat „nu poți sau nu vrei?”, minorul răspunzând într-un mod mai timid că „nu pot și nici nu vreau”.

Raportul spune că  educatoarele au sunat-o pe șefa centrului și au anunțat-o că Andrei s-a întors de la biserică și spune că preotul a vrut să îl violeze.

Șefa centrului a adoptat aceeași conduită suspicioasă la adresa victimei. Nu a sunat la Poliție, ci i-a spus băiatului să se liniștească și că o să facă „verificările necesare”, peste două zile când o să revină la serviciu.

La audieri, atât educatoarele, cât și șefa centrului au negat că ar fi știut despre episodul din 2023, cu Ionuț. Angajatele DGASPC Satu Mare au susținut că au aflat abia după incidentul din ianuarie, de la un alt copil din centru.

„Era imposibil ca educatoarele să nu fi auzit, pentru că Ionuț a povestit de față cu toți atunci când s-a întors de la preot”, a declarat un martor din centrul social anchetatorilor.

DGASPC Satu Mare a anunțat poliția despre acest caz pe 29 ianuarie, la șase zile de la ce i se întâmplase celui de-al doilea minor în biserică.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru agresiune sexuală și au efectuat cercetări. Au mers la biserică, au fotografiat totul și au verificat toate încăperile pentru a confrunta situația cu detaliile oferite de minori. Relatările lor privind detaliile din biserică erau întocmai cu ce au găsit polițiștii.

Trimis în judecată pentru agresiune sexuală, preotul Silaghi a contestat ancheta, invocând vicii de procedură și încălcarea dreptului la apărare.

El a negat acuzațiile. A recunoscut că a fost însoțit de cei doi băieți în biserică.

Că Ionuț l-a ajutat la curățenie, iar cu Andrei doar a purtat o scurtă discuție și a plecat la scurt timp. A refuzat să spună polițiștilor ce a discutat cu băiatul, invocând secretul spovedaniei.

Preotul a contestat decizia, dosarul fiind înaintat Curții de Apel Oradea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite