Câţi români îşi reciclează hainele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mare parte dintre români declrat că îşi recondiţionează  hainele uzate pentru a putea fi purtate o perioadă mai îndelungată FOTO Facebook
O mare parte dintre români declrat că îşi recondiţionează  hainele uzate pentru a putea fi purtate o perioadă mai îndelungată FOTO Facebook

Aproape trei sferturi dintre români reciclează deşeurile din gospodărie şi mai bine de jumătate dintre cei care o fac îşi duc la reciclat hainele vechi, arată un studiu iVox realizat la comanda Fundaţiei World Vision România.

Rezultatele studiului arată că românii sunt relativ bine informaţi cu privire la poluare şi îşi doresc să recicleze deşeurile din gospodărie, însă nu au unde să o facă. Într-o proporţie covârşitoare, respondenţii consideră că primăriile sunt principalele responsabile de gestionarea problemei deşeurilor. Deşeurile textile reprezintă o sursă majoră de poluare. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Majoritatea celor purtate şi uzate ajung în gropile de gunoi municipale sau sunt arse în incineratoare.

   

Plasticul, cel mai reciclat 

Efectele negative asupra sănătăţii provocate de poluarea cu deşeuri textile sunt în general cunoscute de către români, conform studiului. Astfel, circa 80% dintre respondenţi au menţionat pericolul microfibrelor sintetice care ajung în carnea peştilor pe care îi consumăm şi poluarea solului cu materiale textile care se descompun în sute de ani.

Aproape trei români din patru (73%) reciclează deşeuri, în majoritate plastic (88%), hârtie şi carton (85%) şi sticlă (75%). Aproape 87% din cei care nu reciclează deocamdată deşeuri textile ar fi interesaţi pe viitor să o facă.

gunoi

Doar jumătate (57%) reciclează însă şi materialele textile precum hainele vechi, principalele motive indicate fiind protejarea mediului (60%) şi faptul că pur şi simplu reciclarea este o soluţie mai bună decât aruncarea hainelor vechi la coş. Soluţiile cele mai potrivite pentru a scăpa de îmbrăcămintea veche sunt donaţia (80%), urmată de reciclare (74%) şi recondiţionarea hainelor uzate pentru a putea fi purtate o perioadă mai îndelungată (53%), mai arată studiul iVox.

Lipsa containerelor speciale 

Principala dificultate cu care se confruntă cei care doresc să îşi dea hainele uzate la reciclat este lipsa unor containere speciale pentru colectarea selectivă, indicată de 8 din 10 respondenţi, precum şi faptul că le lipsesc informaţiile privind locul şi modul de colectare (5 din 10). 

Atunci când sunt întrebaţi cine ar trebui să vină cu soluţii pentru a stimula reciclarea/recondiţionarea hainelor vechi, 46% dintre respondenţi  au nominalizat primăriile. La mare distanţă urmează Guvernul (24%).

 

Problemă globală 

Textilele – în special cele din fibre sintetice, care reprezintă majoritatea producţiei de haine la nivel global – reprezintă o problemă globală. Industria textilă a contribuit la poluarea oceanelor cu aproximativ 1,4 milioane de trilioane de particule de fibre de polimeri, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Industria modei are un impact masiv asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale lumii, 10% din emisiile de carbon şi cantităţi vaste de deşeuri. În fiecare secundă, un camion de gunoi plin de textile este aruncat la groapa de gunoi sau incinerat.

La nivelul Uniunii Europene, există o Directivă-cadru privind deşeurile care stipulează că până în 2025 statele membre trebuie să colecteze selectiv deşeurile textile. 

Procedura de infringement

Din păcate, în acest an România se va confrunta probabil cu o procedură de infringement (încălcarea legislaţiei comunitare) din cauza modului defectuos în care tratează problema deşeurilor în general.

Performanţa este foarte joasă în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor municipale (14%) faţă de ţinta de 50%. În 2017, 70% din deşeurile municipale erau aruncate la groapa de gunoi, o proporţie foarte înaltă faţă de media UE. În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a deşeurilor a crescut la 4%, mai arată World Vision România. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite