Cât a plătit statul român pentru tratamentul românilor în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 70 de milioane de euro este suma plătită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru tratamentele românilor făcute la clinici din străinătate.

„Au fost rambursate plăţi externe pentru tratamentele românilor în străinătate în valoare de 68,2 milioane euro. Calendarul de plăţi stabilit de CNAS cu furnizorii externi de servicii medicale prevedea plata a 48,2 milioane euro în anul 2014”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, România datora nu mai puţin de 190 de milioane de euro în decembrie 2013 statelor europene în care s-au tratat bolnavii români. În schimb, suma acumulată în 2014 pentru plata tratamentelor în străinătate este de 58,7 milioane euro.

120.000 de carduri, iniţializate

Preşedintele CNAS a mai spus că 12,5 milioane de carduri au fost distribuite până în prezent, 120.000 dintre acestea fiind iniţializate, mai arată sursa citată.

„Tipărirea şi distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/ sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până în prezent au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate”, a subliniat Ciurchea, potrivit Agerpres.

Serviciile medicale, decontate doar în baza cardului

La începutul anului 2015, după o perioadă în care vor fi rezolvate problemele legate de modul de funcţionare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate.

Ciurchea a mai afirmat că de la 1 februarie anul viitor, cel mai probabil, folosirea cardului va fi obligatorie. El a precizat că, după momentul în care cardul va deveni obligatoriu, dacă furnizorii de servicii medicale nu-l vor folosi, CNAS nu le va deconta acestora serviciile.

Pe aceeaşi temă:

Cardul de sănătate a intrat în probe

Autorităţile au dat undă verde pentru folosirea cardului naţional de sănătate, care poate fi deja utilizat în paralel cu sistemul actual, pe hârtii. Practic, în lunile următoare, cardul va intra într-o perioadă de probă, asta pentru că, începând din luna martie 2015, documentul electronic devine obligatoriu la purtător.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite