Când pot relua activităţile sportive copii ce au fost infectaţi cu SARS-COV-2. Sfatul medicului pediatru Mihai Craiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), arată, într-o postare pe Facebook publicată marţi, că mii de copii au trecut recent prin Covid-19, iar 5% din spitalizările din UE şi SUA sunt reprezentate de copii. În acest context, medicul spune când pot relua activităţile sportive minorii trecuţi prin boală.

„Acum când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 şi fiecare părinte reacţionează, la situaţia aceasta, în funcţie de firea sa («nu mai alerga căci iar vei răci», «gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc»), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricţii sau riscuri anticipabile.

Intrebarea este extrem de actuală, acum când 5% din spitalizările pentru infectie SARS-CoV-2 în UE şi SUA sunt reprezentate de copii. Adică de 4 ori mai mult decât în valurile precedente. Datorită contagiozităţii foarte mari a varianei Omicron se infectează extrem de mulţi copii în acelaşi timp (mai mulţi şi ca proporţie faţă de adulţi, comparativ cu 2020-2021!) şi în acest fel sunt în creştere spitalizările pediatrice.

Boala actuală este în general uşoară, virusul având o «predilecţie» în a afecta mai mult căile aeriene superioare şi mai puţin plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat.

După forme asimptomatice sau foarte uşoare poate merge la activităţile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariţia totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente”, a scris medicul Mihai Craiu într-o postae pe Facebook. 

Potrivit medicului pediatru, după forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical şi este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranţă la sport.

„După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical şi este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranţă la sport.

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 :

1. Palpitaţii intense

2. Dureri precordiale

3. Ameţeală la eforturi minime

4. Leşin la sport

5. Dispnee (respiraţie grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare uşurinţă, anterior bolii.

Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport şi de mişcare nu reprezintă o soluţie, acum în era obezităţii la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală.

Şi EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, a mai scris acesta. 

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri