Bucureştenii pot dona sânge în perioada 3-5 septembrie la mall-ul Sun Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii pot dona sânge în perioada 3-5 septembrie, între orele 09.00 - 13.00, într-un centru mobil complet echipat pentru actul donării, amplasat la intrarea principala Sun Plaza, din Şoseaua Olteniţei. Recoltarea de sânge va fi realizată de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, folosind instrumente de unică folosinţă.

„În fiecare zi, sute de pacienţi au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. În Bucureşti, nici măcar jumătate din nevoia de sânge din spitale nu este acoperită. În această situaţie, campania "Dăruieşte timp, donează sânge!" vine în întâmpinarea bucureştenilor care îşi doresc să doneze sânge dar nu reuşesc să ajungă la Centrul de Transfuzie Sanguină, în special în timpul săptămânii”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei React.

„În Bucureşti sunt aproximativ 60 de spitale publice şi private. Pentru a acoperi necesarul de transfuzii sanguine din aceste spitale, ar fi nevoie de aproximativ 700 de persoane care să doneze zilnic. Momentan, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti se prezintă zilnic aproximativ 300 de potenţiali donatori, dintre care doar în jur de 250 pot să doneze. Dar chiar şi aşa, numai sângele de la 190-200 de donatori merge către spitale, deoarece după analizele făcute sângelui donat, o parte din acesta nu va corespunde standardelor de siguranţă şi de calitate. Prin această campanie usuram accesul bucureştenilor din această zona la procesul de donare şi completăm necesarul de sânge de care au nevoie spitalele”, a declarat Anca Ştefan, Preşedinte Asociaţia React, unul dintre iniţiatorii campaniei.

Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- să aibă vârstă cuprinsă între 18 şi 60 ani;
- să aibă greutatea între 50 -100 kg femeile şi între 60 - 110 kg bărbaţii;
- să nu consume alcool cu 48 de ore înainte;
- să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale;
- să nu aibă / nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;
- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruală;
- să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine şi grăsimi;
- să nu fumeze cu o ora înainte de donare şi nici imediat după.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite