Bolnavii de cancer, scoși în stradă de Guvern

0
Publicat:

Reprezentanții pacienților oncologici au anunțat că vor da în judecată Ministerul Sănătății și vor începe protestele de stradă din cauza politizării Legii Anticancer. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, explică motivele pentru care pacienții vor recurge la aceste măsuri.

Cezar Irimia, pacient cu cancer Foto: Adevărul
Cezar Irimia, pacient cu cancer Foto: Adevărul

După aproape 20 de ani în care pacienții cu cancer au tot sperat că vor beneficia de o lege care să le dea o șansă la supraviețuire, aceștia își văd acum speranțele năruite. Au o lege încă din noiembrie trecut pentru care Ministerul Sănătății ar trebuie să elaboreze normele de aplicare până la 1 iulie 2023, dar, în loc de asta, instituția – care a fost parte a acestui act normativ – a inițiat un nou proiect care corectează legea deja existentă pe motiv că este prost întocmită, ilogică și plină de termene nerealiste.

Legea Planului Național de Combatere a Cancerului, promulgată cu mare fast chiar de președintele Iohannis, este inspirată de planul european de luptă împotriva cancerului, la ea lucrând vreme de mai bine de un an specialiști oncologi și experți. Pentru pacienții cu cancer, vestea amânării este una chiar foarte proastă. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), explică efectele asupra pacienților oncologici din România.

„Adevărul“: Ce înseamnă pentru pacienții cu cancer din România reluarea discuțiilor referitoare la acest plan?

Cezar Irimia, președintele FABC: Nu există reluarea discuțiilor. Este o lege. Nimeni nu este mai presus de lege. Nu acceptăm o discuție în plus. Legea trebuie respectată și implementată. Niciun plan nu este perfect, ci perfectibil. Dovadă că Franța este la al cincilea plan național. La noi trebuie cumva să plecăm de la acest plan chiar imperfect. Trebuie să avem o calitate a vieții. Trebuie să avem o siguranță, o sustenabilitate. Planul acesta le dădea pe toate: calitatea vieții – cea mai importantă –, traseul pacientului, dar mai ales programe de screening. Acum, vine domnul ministru cu o fițuică făcută de aceiași experți care au lucrat și la planul național din Parlament – și mă întreb când au fost experți? Atunci sau acum? În fapt, este o fițuică numită plan, noi o numim orgoliile domnului ministru care sacrifică pacienții în nume personal.

Care credeți că ar putea fi miza/interesele pentru refacerea legii? Ce interes ar putea avea ministrul Rafila?

Planul a stat în transparență cinci luni. În care domnul Rafila putea interveni. De la promulgare – din luna noiembrie –, domnul Rafila putea să vină la început cu niște observații, nu acum când se apropie termenul de implementare a planului. Domnul Rafila nu a făcut nimic, și atunci a venit cu aceste gogorițe că nu e bun și nu vrea să-l implementeze. Dacă un om de rând nu respectă legea în România este imediat băgat la pușcărie, în timp ce demnitarul scapă, poate este și felicitat. Nu vom permite iar derapaje de la legislația României. Domnul ministru și echipa dumnealui de specialiști au avut posibilitatea să intervină în timpul votului din cele două comisii de Sănătate din Parlament, în timpul votului dat în Parlament, până la promulgare. Chiar la promulgare putea să spună ceva – că a fost prezent. Deci, când spune adevărul domnul ministru?

Dar ce are de câștigat ministrul Rafila?

Domnul ministru a avut timp să scrie normele la legea-plan. A pus piedică acestor norme dându-l afară pe cel care era responsabil – pe secretarul de stat Baciu. Și a venit cu această fițuică pe care dumnealui o numește plan. Noi spunem că e o teză proastă a unui elev mediocru la limba română.

Ați anunțat că veți recurge la proteste. Ce înseamnă asta?

Asociațiile din țară – 24 la număr – au fost foarte intrigate și au spus că trebuie să ne apărăm acest plan pe care-l cerem de 22 de ani și, acum, când el a fost creionat și votat în unanimitate de Parlament, promulgat de președinte, nu mai renunțăm la el, ci trebuie să-l apărăm. Am decis ca la 1 iulie să acționăm în judecată Ministerul Sănătății, dar vom organiza și proteste de stradă. Vom merge și mai departe în cazul în care instanța din România nu ne va da dreptate, ne vom adresa la CEDO și, luând legătura cu comisarul european pentru Sănătate, vom avea câștig de cauză. Vom ieși în stradă, pentru că nu mai avem ce pierde. Vom fi în stradă, cei mai valizi dintre noi, din toate asociațiile, vor veni la București și vom protesta în fața Ministerului Sănătății și chiar a Guvernului. Noi așteptăm legalitatea, adică data de 1 iulie. Dacă nu vom avea norme, vom proceda ca atare, nu vom permite o nouă lege, un nou plan. E aberant. Legea trebuie implementată și apoi amendată, dacă sunt lucruri nelalocul lor. Avem portițele juridice de a câștiga acest proces. Și să vă mai spun ceva: legea mai prevede că un plan poate fi implementat și fără norme de aplicare. Așa că, vom vedea ce hotărăște instanța.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite