Avertisment: gripa aviară poate reveni, pe fondul crizei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviară ar putea reveni dacă nu se vor lua măsuri la nivel mondial FOTO Adevărul
Gripa aviară ar putea reveni dacă nu se vor lua măsuri la nivel mondial FOTO Adevărul

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avertizat, marţi, că lumea riscă să se confrunte cu un nou apogeu al gripei aviare, ca cel din 2006, dacă supravegherea şi controlul acestei boli nu vor fi consolidate la nivel mondial.

„Continuarea crizei economice internaţionale arată că există mai puţini bani disponibili pentru prevenirea gripei aviare de tip H5N1 sau a altor ameninţări de origine animală. Chiar dacă toată lumea ştie că este mai bine să previi decât să vindeci, sunt preocupat deoarece guvernele, în condiţiile actuale, sunt incapabile să rămână pe poziţii”, a declarat veterinarul-şef din cadrul FAO, Juan Lubroth.

Potrivit FAO, se impune o vigilenţă strictă în permanenţă, deoarece rezervoarele mari ale virusului H5N1 sunt încă prezente în unele ţări din Asia şi Orientul Mijlociu, unde boala a devenit endemică.

În absenţa unor controale adecvate, virusul ar putea să se propage uşor la nivel mondial, aşa cum s-a întâmplat în timpul apogeului din 2006. În perioada respectivă au fost afectate 63 de ţări.

Între 2003 şi 2011, la nivel mondial boala a provocat moartea sau a determinat sacrificarea a peste 400 de milioane de păsări domestice şi a generat pierderi economice evaluate la 20 de miliarde de dolari. 

La fel ca alte boli de animale, H5N1 poate fi transmis şi către om. Astfel, între 2003 şi 2011, virusul a infectat peste 500 de persoane şi a provocat moartea a peste 300, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În pofida bugetelor strânse, „trebuie să ne unim pentru a găsi împreună mijloacele de a asigura siguranţa alimentară mondială”, subliniază Lubroth. „Costurile şi pericolele care rezultă din inacţiune ar fi prea ridicate”, conchide el.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite