AUDIO Vocea unui preot egiptean antic s-a auzit după 3.000 de ani de la moartea sa. Cum a fost posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vocea” unui preot egiptean antic a fost auzită pentru prima dată de când a murit şi a fost mumificat, acum 3.000 de ani, au spus cercetătorii din Marea Britanie. Ei au recreat sunetul vocii lui Nesyamun folosind o versiune 3D a tractului său vocal.

Nesyamun a trăit sub faraonul Ramses XI, care a domnit în jurul începutului secolului al 11-lea î.Hr.

Mumia sa, aflată în prezent în Muzeul oraşului Leeds, a fost subiectul mai multor cercetări: a fost despachetată în 1824, ulterior s-a dovedit că Nesyamun murise la vârsta de 50 de ani etc. Mumia a fost mutată cu puţin timp înainte de un atac cu bombe asupra oraşului Leeds, în 1941, care a distrus muzeul şi multe dintre artefactele sale.

Motivul morţii lui Nesyamun este în continuare incert: unii cercetători sugerează că ar fi fost strangulat, alţii că ar fi avut o reacţie alergică, posibil rezultatul unei înţepături de insecte, în limbă. La momentul când a fost despachetată, mumia avea limba scoasă, însă oasele din jurul gâtului nu erau afectate.

Acum, o echipă de cercetători a imprimat 3D o reproducere a tractului vocal al lui Nesyamun pentru a auzi cum ar fi sunat vocea lui. Tractul vocal a fost cuplat la un laringe electronic şi la un difuzor şi astfel a fost înfăptuită „minunea”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite