Asociațiile de proprietari vor contribui cu mai puțini bani la reabilitarea termică a blocurilor

0
Publicat:

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă care vizează diminuarea contribuţiei financiare de la bugetele locale şi asociaţiile de proprietari pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe.

Reabilitare blocuri. FOTO Arhivă
Reabilitare blocuri. FOTO Arhivă

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului a menţionat că bugetul UE destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro, scrie Agerpres. 

"Una dintre cele mai importante decizii vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în acest sens, Guvernul aprobând, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează cadrul normativ în domeniu. Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului. 

Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene.

Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau asociaţiilor de locatari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite