Arafat: Gripa sezonieră, mai puternică. În ultima săptămână au fost 12 decese

0
Publicat:

Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, joi, că gripa sezonieră este mai puternică anul acesta. Săptămâna trecută au fost raportate 12 decese cauzate de gripă, între care un bebeluș mai mic de un an.

12 oameni au murit de gripă în ultima săptămână / Foto: Arhivă
12 oameni au murit de gripă în ultima săptămână / Foto: Arhivă

 Aproape 140.000 de infecții respiratorii au fost raportate, dintre care peste 5.000 de cazuri de gripă clinică, potrivit raportului săptămânal publicat, joi, de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 

O treime (9) dintre decesele înregistrate au fost în județul Sibiu, urmat de București (6) și județul Cluj (3).

Raed Arafat a arătat că la nivel de medie pe ţară reiese o infectare cu gripă sezonieră de circa 12.000-15.000 de cazuri, cu cifre mai scăzute în weekend, el adăugând că inclusiv persoanele afectate de virusul gripal de sezon pot ajunge să pună o oarecare presiune pe secţiile UPU şi ATI din spitale.

„Sunt perioadele în care există gripe de sezon. La COVID era o altă situaţie, aveam creşteri pe perioade pe care le-am numit valuri, în timp ce acum avem perioada clasică de gripă, care vine în fiecare an. În perioada pandemiei am purtat mască şi ne-am protejat, dar acum gripa sezonieră revine, mai puternică anul acesta. Este normal că acest lucru revine anual. Şi gripa duce bolnavii la ATI, nu doar COVID. Sunt şi persoane vulnerabile care ajung la ATI şi cu gripa sezonieră. Dar nici COVID nu s-a terminat total şi mai sunt cazuri de persoane în vârstă care ajung şi necesită terapie intensivă. Astfel, este posibil să existe o presiune mai mare pe ATI decât în perioada anterioară, dar nu comentez soluţiile, nefiind în competenţa pe care o am", a explicat Raed Arafat.

Şeful DSU a adăugat că în perioadele din an când se înregistrează cazuri mai multe de viroze există o presiune mare nu numai pe partea de consultaţii la medicii de familie, dar şi pe partea de UPU, deoarece sunt pacienţi care se simt mai rău şi unii au nevoie chiar de investigaţii, radiografii, care nu se pot face la medicul de familie.

„Gripa nu este o boală uşoară, persoanele în vârstă, cele vulnerabile, care au diabet sau care au alte comorbidităţi trebuie evaluate foarte corect, pentru a se vedea dacă necesită internarea sau poate rămâne acasă. A fost o creştere, dar din raportarea zilnică pe care o primim nu se simte o creştere semnificativă în această perioadă. Suntem pe la 12.000 - 15.000 de cazuri şi care fluctuează pe zilele săptămânii, pentru că sunt zile în care numărul cazurilor este mai mare sau mai mic şi se cam menţine. În weekend se vede o scădere uşoară a numărului de cazuri. Unele UPU pot avea perioade în care văd mai mulţi pacienţi, pentru că sunt mai multe cazuri de viroză în judeţul respectiv în acel moment, comparativ cu un alt UPU care traversează aceeaşi perioadă, depinde câte compartimente de UPU sunt pe judeţ", a mai afirmat Raed Arafat.

De la începutul sezonului gripal au fost raportate:

– 1.154 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 747 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 147 cazuri cu virus gripal AH3, 242 cazuri cu virus gripal AH1, 17 cazuri cu virus gripal B, 1 caz coinfecție virus gripal A și B.

– 51 co-infecții, din care: 25 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 25 co-infecții de virus gripal cu VRS, 1 caz co-infecție de virus gripal cu SARS-CoV-2 și cu VRS.

– 27 decese confirmate cu virus gripal, dintre care: 18 cu virus gripal tip A H1 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2 și VRS), 5 cu virus gripal tip A H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2), 4 cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care 2 cu co-infecție cu SARS-CoV-2).

Cele 27 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă:

  • 1 la 0-1 an
  • 4 la 15-49 ani
  • 7 la 50-64 ani
  • 15 la ≥65 ani.
SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite