Animalele de companie te fac mai sănătos și mai fericit? Ce arată cercetările

0
Publicat:

Animalele de companie pot oferi iubire, bucurie și multe altele stăpânilor lor. Însă v-ați întrebat vreodată cât de mult influențează sănătatea unei persoane faptul că are un animal de companie și dacă există vreun dezavantaj în a avea unul? Iată ce spun unele studii despre efectele pozitive - și, în unele cazuri, mai puțin pozitive.

Animalele au un efect pozitiv asupra activității fizice a stăpânilor. Foto: unsplash (Arhivă)
Animalele au un efect pozitiv asupra activității fizice a stăpânilor. Foto: unsplash (Arhivă)

Ajută la reducerea stresului și a anxietății 

Mângâierea unui animal poate avea un efect calmant, susține Jeff Yoo, terapeut specializat în probleme matrimoniale la Moment of Clarity Mental Health Center, pentru Yahoo Life.

Potrivit unui sondaj realizat anul acesta de Asociația Americană de Psihologie pe un eșantion de 2.200 de adulți cu privire la beneficiile pentru sănătatea mintală pe care le oferă animalele de companie, 86% dintre respondenți au afirmat că animalele lor de companie au un impact în mare parte pozitiv asupra bunăstării lor. Dintre cei chestionați, 69% au afirmat că animalele lor de companie contribuie la reducerea stresului și a anxietății, în timp ce 66% au spus că acestea au o prezență liniștitoare. 

Pentru persoanele care suferă de tulburări de anxietate, Yoo spune că procentele ar putea fi mai mari. „Persoanele cu tulburări de anxietate sunt adesea asistate de animale de companie în contexte sociale, la întâlniri sau în situații în care pot simți teamă sau stres", spune el. 

Un studiu din 2019 a arătat că prezența câinilor în campusurile universitare a contribuit la reducerea depresiei și a anxietății studenților. În plus, cercetătorii au constatat că difuzarea de videoclipuri cu câini studenților a avut un efect pozitiv, deși nu la fel de mare ca interacțiunea cu câinii. 

„De zeci de ani, am văzut dovezi cu privire la impactul animalelor în ceea ce privește crearea de experiențe terapeutice pentru oameni", a afirmat dr. Warren Ng, director al serviciilor clinice de psihiatrie pentru copii și adolescenți la NewYork-Presbyterian/Columbia University Medical Center. 

Rolul terapiei asistate de animale a inclus adesea câini, pisici, păsări, cai și alte animale în schemele de tratament terapeutic”, a mai adăugat Ng. „Aceste terapii pot funcționa alături de terapia cognitiv-comportamentală și de alte psihoterapii", a mai spus el. 

Te pot face mai activ din punct de vedere fizic 

O analiză din 2023 a 49 de studii a arătat că animalele de companie au un efect pozitiv asupra activității fizice a stăpânilor în comparație cu cei care nu dețin animale de companie - și anume, stăpânii de animale de companie erau mai des activi din punct de vedere fizic decât cei care nu au un patruped. 

Animalele de companie pot fi benefice și pentru inimă. Potrivit Asociației Americane a Inimii, stăpânii de câini au cu 31% mai puține șanse de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral decât cei care nu au câini. 

Alungarea singurătății 

Pentru persoanele care se confruntă cu singurătatea și izolarea, Yoo spune că prezența animalelor de companie în viața de zi cu zi îi ajută să facă față. „Ei împart totul cu animalele lor de companie - hrană/mâncare, locuință și paturi. Unii care au probleme de somn găsesc alinare în compania animalului lor de companie", spune el. 

Cu toate acestea, nu există date în acest sens. În timp ce stăpânii de animale de companie au afirmat că tovarășii lor le îmbunătățesc viața, într-un studiu realizat la Michigan State University, cercetătorii au arătat că nu a existat o legătură credibilă între deținerea de animale de companie și starea de bine în timpul pandemiei COVID-19. 

Pe baza evaluărilor efectuate pe 767 de persoane de-a lungul a trei intervale de timp în luna mai a anului 2020, cercetătorii au stabilit că, în ciuda faptului că deținătorii de animale de companie au declarat că acestea îi făceau fericiți, îi ajutau să simtă mai multe emoții pozitive și le ofereau afecțiune și companie, aceștia au raportat și aspecte negative, inclusiv faptul că erau îngrijorați de bunăstarea animalului lor de companie. 

Mai mult, atunci când fericirea lor a fost comparată cu cea a celor care nu dețin animale de companie, cercetătorii au constatat că nu există nicio diferență în ceea ce privește bunăstarea celor două categorii. 

Dezavantajul în cazul animalelor de companie este reprezentat de faptul că trebuie să înțelegem de ce au nevoie pentru a fi îngrijite. Pot exista probleme legate de timp, costuri, spațiu, efort și logistică", spune Ng. 

Necesită multă îngrijire 

O trecere în revistă a 17 studii a scos la iveală atât efecte pozitive, cât și negative ale deținerii de animale de companie pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. În ceea ce privește partea pozitivă, animalele de companie pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit. 

  Cu toate acestea, efectele negative ale deținerii unui animal de companie au inclus costuri financiare, animale de companie indisciplinate care dăunează sănătății mintale și sentimentul de vinovăție că nu pot să se ocupe de acestea. 

Suferință 

Atunci când moare un animal de companie, Yoo susține că durerea poate fi similară cu pierderea unei persoane dragi. Potrivit unei treceri în revistă a 48 de studii pe această temă, stăpânii de animale de companie îndurerați au raportat frecvent sentimente de jenă și singurătate după pierderea acestora. 

Analiza a indicat, de asemenea, că tipurile de mecanisme de adaptare folosite de stăpânii de animale de companie îndoliați au variat de la izolare, susținere socială și religioasă până la comemorarea animalului lor de companie și concentrarea pe relațiile cu alte animale. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite