Alpinistul român Alex Găvan a escaladat fără oxigen suplimentar muntele Broad Peak, cu altitudinea de 8.047 de metri: „Sunt cel mai fericit om din lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Găvan FOTO alexgavan.ro
Alex Găvan FOTO alexgavan.ro

Alpinistul român Alex Găvan a anunţat marţi seara, pe pagina sa de Facebook, că a reuşit să escaladeze, fără oxigen suplimentar, muntele Broad Peak (8.047 de metri), din Masivul Karakorum, relatează Mediafax.

„Sunt cel mai fericit om din lume: chiar acum am escaladat Broad Peak (8.047 de metri), în Karakorum, fără oxigen suplimentar, alături de nişte oameni grozavi”, a anunţat Alex Găvan într-un mesaj pe reţeaua socială.

Alpinistul român a plecat pe data de 11 iunie într-o nouă expediţie de circa două luni în Masivul Karakorum, special pentru a escalada muntele Broad Peak, considerat ca înălţime pe locul 12 în lume. Denumirea „Broad Peak” este datorată alpinistului William Martin Conway, care în 1982 a condus o expediţie britanică pe acest munte.

Masivul Karakorum se află în Pakistan, la graniţa cu China. Ascensiunea finală a lui Alex Găvan pe acest munte era planificată pentru sfârşitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru masivele din Pakistan este vara, deoarece doar în această perioadă munţii sunt afectaţi cel mai puţin de muson.

Pentru Alex Găvan aceasta este cea de-a doua expediţie la mare altitudine pe care o realizează în 2014, după ce în luna aprilie a avut o nouă tentativă de a urca pe vârful Dhaulagiri (8.167 m), Himalaya.

Alpinistul român Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să folosească şerpaşi. În premieră pentru România, el a escaladat Shisha Pagma (8.027 m) - în 2013, Makalu (8.463 m) - în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) - în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8.156 m) - în 2011 şi Cho Oyu (8.201 m) - în 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Alex Găvan, escaladarea vârfului Makalu (8463m):


Citeşte şi:

VIDEO INTERVIU Alpinistul Alex Găvan: „Nu aş da Himalaya pe Piatra Craiului pentru absolut nimic în lume”

Miercuri seara, alpinistul Alex Găvan (32 de ani) pleacă într-o nouă expediţie, în munţii Karakorum din Pakistan, pentru a urca vârful Broad Peak (8.047 metri), în „zona morţii”, adică fără oxigen suplimentar. A escaladat deja alte cinci vârfuri înalte, din cele 14 câte există în lume. Într-un interviu acordat ieri pentru„Adevărul”, Găvan a povestit de ce muntele nu poate fi cucerit şi ce înseamnă provocarea alpinismului la limita supravieţuirii.

Alex Găvan, alpinistul român cu misiuni măreţe: Everest şi Dhaulagiri

Alpinistul Alex Găvan, unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă, a avut în această primăvară două tentative de a urca două vârfuri de peste 8000 de metri fără oxigen şi fără sprijinul Şerpaşilor: prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără Şerpaşi a Everestului (8850 de metri) şi Dhaulagiri (8167 m).

Alpinistul Alex Găvan pleacă să cucerească un nou vârf de peste 8000 de metri, fără oxigen suplimentar

Alex Găvan, unul din alpiniştii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, într-o nouă expediţie în munţii Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite