Alpinistul Alex Găvan pleacă să cucerească un nou vârf de peste 8000 de metri, fără oxigen suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul a exacaladat până acum cinci vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar
Alpinistul a exacaladat până acum cinci vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar

Alex Găvan, unul din alpiniştii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, într-o nouă expediţie în munţii Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Muntele se află în Pakistan, la graniţa cu China, având o creastă de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine şi numel şi are o înălţime de 8047 de metri.

Expediţia va începe pe 11 iunie şi va dura aproximativ două luni de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8047 de metri fiind planificată la sfârşitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munţii fiind minim afectaţi de către muson, în comparaţie cu cei din Nepal, unde perioada obişnuită de ascensiune este primăvara sau toamna, înainte şi după muson, potrivit unui comunicat de presă trimis de alpinist.

„In 2007, aflat pe vârful Gasherbrum 1-8068m, în prima ascensiune românească a muntelui, împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) şi Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înşiruirea nesfârşită de vârfuri din care face parte şi Broad Peak. Această imgine a lăsat o adâncă impresie asupra mea, dar atunci nu mă puteam gândi la nimic altceva decât să coborâm în siguranţă. La plecarea din expediţie am trecut pe lângă masivul munte şi mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin. Acum această notă mentală a devenit un plan de expediţie”, a declarat Alex Găvan.

Aceasta este a doua expediţie la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi a muntelui Everest (8850m),  iar în mai a încercat să urce pe  vârful Dhaulagiri (8167m).

Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanşei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părţii sudice a muntelui. Cu cele 16 victime înregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume. Ulterior, în cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condiţiilor meteo şi de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiţii pe care alpinistul să le considere rezonabile.

Ultimul vârf de peste 8000m urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi este Shisha Pangma (8027m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Alex Găvan, alpinistul român cu misiuni măreţe: Everest şi Dhaulagiri

Alpinistul Alex Găvan, unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă, a avut în această primăvară două tentative de a urca două vârfuri de peste 8000 de metri fără oxigen şi fără sprijinul Şerpaşilor: prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără Şerpaşi a Everestului (8850 de metri) şi Dhaulagiri (8167 m).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite