Alexandru Rafila: O combinație între SARS-CoV-2 și virusul gripal este posibil să circule

0
0

În iarna aceasta, o continuare a evoluției virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal ar putea circula mai intens în această iarnă, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un interviu pentru Europa FM.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor anti-covid FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor anti-covid FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul a spus totodată cu privire la deciziile luate de autorități în perioada pandemiei că cei care au greșit „nu trebuie condamnați”, ci trebuie doar să- și  asume și să nu mai repete.

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care e posibil să circule în acest an mai intens, avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri. Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru covid, ori după o perioadă de doi-trei ani de lipsă de circulație imunitatea oamenilor e ceva mai mică, - nu au făcut gripă în ultimii ani -, și atunci interesul pentru vaccinarea anti-gripală a scăzut și din punctul ăsta de vedere s-ar putea să apară surprize. Sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor de risc în special iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

Întrebat când vor veni în țară noile vaccinuri anti-COVID, Alexandru Rafila a afirmat că autoritățile naționale urmează să decidă împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin, cu care există contracte, o formulă care să permită aducerea dozelor în țară dar și găsirea unei soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate.

„Să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi, mi se pare imoral, lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră”, a susținut el.

Întrebat de asemenea dacă nu consideră că ar fi necesară o analiză serioasă și obiectivă a felului în care a fost gestionată pandemia, la nivel național, care să vizeze probleme precum internările forțate sau închiderile de școli, ministrul a spus că nu exclude un astfel de demers și a menționat că „cei care au mai greșit în timpul pandemiei nu trebuie condamnați”, ci trebuie doar să și le asume și să nu le mai repete.

„Da, este corect, însă noi avem o problemă în România veche nu este de acum legată de asumare. O astfel de analiză este utilă dacă în țara noastră vor fi oameni capabili să-și asume, - inclusiv eu- poziții sau decizii care nu au fost potrivite, dar să-și le asume public. Acest lucru lipsește de foarte multe ori și dacă facem o analiză de dragul analizei nu știu ce efect va avea, pentru că ne vom întâlni cu o situație asemănătoare sau diferită peste un număr de ani și o să vedem aceleași persoane care nu-și asumă nimic și cred că sunt perfecți.

(...) Dacă am face o analiză serioasă și ar exista un grup de lucru independent, - e pot să îl inițiez dar nu ar trebui să îl fac eu, pentru că eu poate sunt subiectiv-, iar cei care au mai greșit în timpul pandemiei sau au greșit grav în timpul pandemiei nu trebuie condamnați, dar ei trebuie să recunoască și să își asume lucrul acesta și să aibă grijă ca în activitatea lor ulterioară să evite aceste lucruri”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a atras atenția totodată că deciziile autorităților bazate pe jumătăți de adevăr scad încredea populației în clasa politică și „afectează foarte serios sănătatea, societatea și economia”.

„Cred că deciziile discreționare care sunt bazate pe foarte multă demagogie sau pe jumătăți de adevăr, pentru că de foarte de multe ori a fost utilizată și încă este utilizată această chestiune de jumătăți de adevăr sau jumătăți de minciună, care fundamentează în ghilimele anumite decizii nu cred că sunt sănătoase pentru că pe de-o parte scad încrederea populației în clasa politică și în zona de administrație și lucrul acesta este îngrijorător inclusiv în zona de Sănătate, iar pe de altă parte afectează foarte serios sănătatea, societatea și economia”, a subliniat ministrul.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite