Acuzaţii grave aduse sistemului medical din României în cazul nemţeanului ars, transferat în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul tânărului de 29 de ani ars într-o explozie din Piatra Neamţ, aflat acum în Belgia pentru a fi tratat, scoate din nou la iveală imposibilitatea României de a-şi trata cetăţenii aflaţi în stare gravă. Medicul care l-a preluat pe tânăr în Belgia a afirmat că operaţia care i-a fost făcută pacientului său în România pare a fi făcută de nişte amatori.

Acuzaţii grave la adresa autorităţilor române, formulate chiar de medicul chirurg de la spitalul din Belgia care îl are în grijă pe tânărul de 29 de ani ars în explozia din Piatra Neamţ. Potrivit deputatului Pavel Popescu care a ajutat la transferarea rănitului la spitalul belgian, medicul chirurg care l-a preluat pe Alexandru ar fi spus că operaţia de la Iaşi pare a fi făcută de nişte amatori. 

„Vă spun eu de ce: pentru că doctorii aceia minunaţi care l-au operat şi l-au stabilizat, nu au NIMIC. Nu au dotări, operează cu ce pot. Au doar jurământul pe care l-au făcut atunci când au decis să păşească pe acest drum. Avem 3 centre de mari arşi care ar putea reprezenta o variantă cât de cât OK pentru tranziţia spre un standard european. Din păcate, nu sunt dotate. Din cauza imbecilităţii, incompetenţei şi nepăsării unor funcţionari publici şi a unui sistem bolnav”, acuză deputatul pe pagina sa de Facebook.

În plus, medicul român Ciprian Isacu, care lucrează la Grand Hôpital de Charleroi, spune că România alege să îi trimită în străinătate pe marii arşi „pentru a scăpa de responsabilitate”. 

„Astfel de cazuri ar putea fi tratate şi în ţară, dar trebuie mai multă bunăvoinţă”, este de părere medicul. „Autorităţile vor să scape dacă un pacient nu ar supravieţui. Din alea 11 paturi de la Bucureşti, putea fi eliberat unul”, a completat medicul. 

Pintea: „Nu putea fi tratat în condiţii normale aici“

Valul de acuzaţii nu a rămas fără un răspuns, cea care a reacţionat, declarându-se surprinsă de afirmaţiile chirurgului fiind chiar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Statul român nu se spală pe mâini. Cele 11 paturi pentru marii arşi sunt ocupate de urgenţe majore, iar acest pacient nu putea fi tratat în condiţii normale aici”, a spus Sorina Pintea, adăugând că transferul tânărului ars pe 65% din suprafaţa corporală la o clinică din străinătate era singura soluţie existentă. „Nu din cauza condiţiilor de tratare, ci din cauza lipsei de spaţiu”, a adăugat oficialul.

„Ceea ce am remarcat noi este că unii medici preferă să ţină acele paturi ocupate cu cazuri care nu sunt aşa grave, iar atunci când avem nevoie de un pat pentru un pacient cu arsuri de peste 30% din suprafaţa corpului, nu se găsesc locuri”, susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). Aşadar, deocamdată singura şansă a acestor pacienţi este să fie transferaţi la spitale din Vest. Dar ca să fie primiţi trebuie să ne plătim datoriile. Mai exact, cel puţin belgienilor le-am rămas datori de la ultimul transfer de pacienţi, al celor doi mineri arşi în urma exploziei de la Rovinari.

De aceea la internarea lui Alexandru am fost nevoiţi să plătim un avans de 15.000 de euro, a povestit parlamentarul Pavel Popescu. 

De cealaltă parte, Sorina Pintea a afirmat că nicio procedură birocratică nu a pus piedici în transferul victimei. La rândul lor, oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au transmis că România „nu are datorii faţă de Belgia pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români, facturile fiind plătite chiar mai repede decât prevăd regulamentele internaţionale”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite