Acuzaţii fără precedent la adresa lui Alexandru Rafila: „Asta face ministrul Sănătății de câteva luni. Abuz, manipulare și beţe în roate”

0
Publicat:

După ce, sâmbătă, în cadrul unui interviu, ministrul Alexandru Rafila a acuzat ONG-ul Dăruieşte Viaţă că refuză să pună la dispoziţia ministerului documentele legate de noul spital, Oana Gheorghiu i-a dat acestuia o replică dură.

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, de la Fundaţia Dăruieşte Viaţă, foto arhivă
Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, de la Fundaţia Dăruieşte Viaţă, foto arhivă

Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viața, a postat pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre care afirmă că „minte”

„Dl. Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie”, şi-a început Oana Gheorghiu mesajul pe Facebook, mesaj în care i-a dat tag şi lui Carmen Uscatu.

Acuzaţiile, care curg şi de o parte şi de cealaltă, au ca subiect spitalul construit de Fundaţia Dăruieşte Viaţă, despre care ministrul Sănătăţii spune că este, de fapt, o clădire a Spitalului Marie Curie.

„D-lui Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi «presiune mediatică»”, precizează reprezentanta fundaţiei.

Potrivit ei, Alexandru Rafila ar fi solicitat personal o listă a firmelor cu care a lucrat fundația și valorile clădirii și echipamentelor. După ce i-au fost trimise documente, a schimbat regulile şi a tot cerut alte şi alte documente, mai spune Oana Gheorghiu.

„Dl Rafila a trimis oameni de la minister care «să ajute» la preluarea-predarea documentelor între Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de exemplu, dovada plăților pentru fiecare factură în parte, contracte etc.), documente pe care, de asemenea, le-am furnizat.

Am spus stop abuzului atunci când ni s-a cerut să scriem «CONFORM CU ORIGINALUL» și să semnăm pe fiecare document în parte, adică pe mii de pagini. Căci asta face Ministrul Sănătății de câteva luni, abuz. Abuz, manipulare și bețe în roate”, a scris ea pe Facebook.

Mesajul integral al Oanei Gheorghiu

„Domnul ministru Rafila a vorbit sâmbătă, în dialogul cu Sebastian Zachmann despre Dăruieşte Viaţă. Și, pentru că dl Rafila nu știe să recunoască că a greșit, alege să spună neadevăruri, să facă insinuări și afirmații interpretabile, menite să pună o umbră pe spitalul construit de Dăruieşte Viaţă.

Căci da, spitalul nu a fost construit de «spital», așa cum afirmă dl Rafila, ci a fost construit de Dăruieşte Viaţă, cu eforturi uriașe, cu provocări greu de imaginat, despre care am ales adesea să nu vorbim, căci am considerat că, pentru cei care ne susțin, important e rezultatul, nu neapărat efortul din spatele lui și lamentarea despre cât de greu ne e.

Spitalul acesta a fost construit de cei 350.000 de oameni și da, aparține statului român, reprezentat, iată, de dl Rafila, stat care nu a reușit să facă spitale sau reforme în sănătate.

Spitalul acesta nu a fost construit să îi dea satisfacție d-lui Rafila sau altui ministru, nici să-i alimenteze setea de afirmare, ci a fost construit pentru a salva copii. Copii despre care nu l-am auzit pe dl Rafila vorbind sau exprimându-și vreo îngrijorare, privind condițiile în care sunt tratați în România.

D-lui Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi «presiune mediatică».

Dl Rafila insinuează că ar fi ceva necurat în proiectul nostru, introducând în discursul public alegații menite să manipuleze: «Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună-credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la Dăruieşte Viaţă sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior».

Dl Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie.

Dl Rafila, în persoană, ne-a cerut o listă a firmelor cu care am lucrat (nu știu de ce îl interesa pe dl ministru acest lucru) și valorile clădirii și echipamentelor, toate informațiile i-au fost transmise pe email și discutate în întâlnirea avută pe 18 ianuarie 2024, la Ministerul Sănătăţii – România.

Dl Rafila a trimis oameni de la minister care «să ajute»” la preluarea-predarea documentelor între Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de exemplu, dovada plăților pentru fiecare factură în parte, contracte etc.), documente pe care, de asemenea, le-am furnizat.

Am spus stop abuzului atunci când ni s-a cerut să scriem «CONFORM CU ORIGINALUL» și să semnăm pe fiecare document în parte, adică pe mii de pagini. Căci asta face Ministrul Sănătății de câteva luni, abuz. Abuz, manipulare și bețe în roate.

Sper că acest atac al unui ministru asupra unui proiect al societății civile să primească reacția cuvenită, căci aici nu e vorba doar despre Dăruieşte Viaţă, e vorba despre cei 350.000 de donatori, despre noi toți și despre felul în care aleg guvernanții să ne trateze, chiar și atunci când le facem treaba”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite