Activitățile indoors, o soluție când vremea este capricioasă

0
Publicat:

Fie că ești în căutarea naturii verzi sau a unor experiențe de neuitat pline de adrenalină, paleta de activități indoors satisface toate gusturile, chiar și atunci când vremea este potrivnică.

Cățărat
Cățăratul este un sport care îți pune în mișcare atât corpul, cât și mintea. Foto: Shutterstock

Suntem în luna martie, iar vremea încă este nestatornică: o zi cu soare, una cu nori și ploaie sau vânt. Poate vi s-a întâmplat și vouă să vă faceți planuri pentru o zi petrecută alături de cei dragi în natură sau poate chiar un weekend, însă capriciile vremii vi le-au dat peste cap. Se spune că întotdeauna este bine să ai și un plan de rezervă, de aceea am încercat în cele ce urmează să facem o listă cu diverse activități distractive, creative, care pun corpul în mișcare, dar și mintea, și pot fi făcute indoors – în interior, indiferent de anotimp: de la atelierele de olărit, cățărat, la grădini botanice și escape rooms.

Olăritul, arta de a aduce oamenii laolaltă

Atunci când lucrăm cu corpul nostru reușim să punem pe pauză multitudinea de gânduri care de multe ori ne stresează organismul, reușind să ne relaxăm. Astfel, lăsăm loc creativității de care avem atât de multă nevoie, copii și adulți deopotrivă. Una dintre activitățile care te aduc în prezent și dau frâu creativității este olăritul. Pe de-o parte, lucrezi cu mâinile modelând lutul, ceea ce te ajută să te conectezi și cu natura, chiar dacă activitatea se desfășoară în interior. Pe de altă parte, îți pune și răbdarea la încercare, căci lucrurile trebuie făcute în ritmul lor: trebuie să simți lutul în palme pentru a vedea ce consistență are, dacă este prea uscat sau prea umed. Cu alte cuvinte, îți activezi simțul tactil, fiind mai prezent în corpul tău. Astfel de ateliere de olărit pentru copii și/sau adulți se organizează în mai multe orașe ale țării, printre care București și Cluj-Napoca. Pe site-ul oficial al Clay Play din București se precizează pașii pe care îi urmează fiecare persoană care participă la un atelier de olărit: „Fiecare participant va lucra individual la roata de olărit sub îndrumarea unui trainer. Vei învăța mișcările de bază în olărit: centrarea, deschiderea vasului, înălțarea vasului și subțierea pereților, apoi vei da forma finală vasului tău“.

De asemenea, odată ce lutul a căpătat forma pe care ți-ai dorit-o, se trece la pasul următor ce reprezintă pictarea acestuia cu diverse culori – engome (pigmenți ceramici), în diferite modele. Și în acest pas îți pui imaginația la treabă creând astfel un obiect unic, personal, care te reprezintă. Majoritatea centrelor de olărit îți oferă opțiunea de a achiziționa și obiectul confecționat, odată finalizat în urma procesului de ardere. „Vasul va rămâne la noi pentru a se usca, apoi va trece printr-o primă ardere la 950 de grade. După prima ardere va fi glazurat cu glazură ceramică transparentă și va intra la a doua ardere la 1.040 de grade. După aproximativ două săptămâni va fi gata de luat acasă“mai precizează Clay Play. Astfel, în urma acestei experiențe, rămâi cu o amintire atât spirituală, cât și fizică.

Olărit
Olăritul îți pun creativitatea și răbdarea la încercare. Foto: Shutterstock

Odată ce intri în universul modelării lutului și începi să lucrezi cu el pe masa de olărit, vei fi uimit de ce poți face cu puțină răbdare și imaginație, de ce poți crea atunci când ieși puțin din capul tău și te concentrezi asupra obiectului din fața și din mâinile tale. În fapt, Clay Play organizează și ateliere în cadrul cărora „ieșind din minte și intrând în momentul prezent, poți găsi soluții la situațiile din viața ta la care te-ai tot gândit și ai tot căutat soluții până astăzi“: „Te vei reconecta cu corpul și cu simțurile tale. Vei face primul pas spre renunțarea la control. Vei descoperi că greșeala te poate duce către soluții noi. Vei începe să vezi imperfecțiunea în alt mod decât o făceai până acum. Vei descoperi cu ghidaj terapeutic ce îți dorești de fapt sau cum să găsești calea spre a obține ceea ce îți dorești“. Totodată, astfel de ateliere sunt și o ocazie pentru părinți de a se juca alături de copiii lor, de a crea împreună, de a se distra și reconecta.

Cât mai sus: escaladă și bouldering

Dacă vrei să îți pui mai mult corpul în mișcare, să încerci ceva nou sau pur și simplu să te iei la întrecere cu prietenii tăi, activitățile sportive indoors sunt răspunsul. Printre sporturile care au luat avânt în ultimii ani în România sunt escalada (cățărarea) și boulderingul. În fapt, în 2021, escalada chiar a devenit sport oficial al Jocurilor Olimpice. În sălile amenajate, cățărarea se face pe pereți artificiali, iar cățărătorul este asigurat tot timpul, astfel că riscurile de accidentare sunt minime. „Escalada oferă o varietate de trasee, fiecare cu propriile sale provocări (...) fiecare traseu este unic și solicită planificare și strategie. Escalada antrenează întregul corp. Este o modalitate excelentă de a dezvolta forța, echilibrul și coordonarea“, transmit cei de la sala de escaladă Carpatic din București. De asemenea, dincolo de antrenarea corpului, escalada îți solicită și minte prin îmbunătățirea concentrării, gestionării emoțiilor și abilităților de rezolvare a problemelor. Totodată, este un sport care te ajută să îți crești încrederea în sine, mai ales când, după un efort constant, reușești să escaladezi întreg peretele și îți dai seama că ai reușit să ajungi sus. De asemenea, sub îndrumare, poate fi și o metodă prin care cei cu frică de înălțime o pot ține sub control sau chiar depăși.

De cealaltă parte, boulderingul presupune o cățărare liberă, fără asigurare, pe pereți artificiali cu prize, atunci când vorbim de practicarea acestui sport în locații indoors special amenajate. Este un sport care ajută „la dezvoltarea rezistenței musculare, a dinamicității și forței musculare, sporește flexibilitatea corpului, coordonarea, echilibrul, concentrarea mentală și fizică. De asemenea, dezvoltă lucrul în echipă, încrederea în sine, încrederea în ceilalți, dar și o motivație puternică“, explică cei de la Fabrica de Cățărat. Traseele amenajate pe grade de dificultate sunt potrivite pentru oricine: de la începători, la profesioniști care participă la concursuri în domeniu. Când intri într-o sală de cățărat sau de bouldering, intri de fapt într-o comunitate. Este un spațiu în care toți sunt egali: de la copilul care vine pentru prima dată până la medicul cu şase ani de experiență în aceste sporturi. Începător fiind, ești încurajat, ajutat și chiar aplaudat atunci când reușești să faci un traseu sau o mișcare poate mai complicată. Energia este una atât de pozitivă, încât te face să simți că aparții încă de când ai pășit pentru prima dată într-o astfel de sală. În plus, aceste sporturi te ajută să-ți exersezi niște grupe de mușchi pe care le pui prea puțin la treabă în alte activități fizice.

De asemenea, în multe astfel de săli se organizează și petreceri pentru copii, unde mulți dintre ei își descoperă propriile puteri, capătă încredere în sine și primesc încurajări din partea celorlalți. Nu de puține ori se întâmplă ca cei mici să fie mai captivați decât adulții. „Climb House este un loc emblematic, în care vizitatorii trăiesc momente unice, fie că vin la cățărat, la petreceri aniversare pentru copii sau pentru locul de joacă de la sol destinat aventurierilor mici“, se transmite pe site-ul oficial al sălii din Brașov.

În căutarea adrenalinei

Pentru iubitorii de adrenalină, una dintre activitățile indoor este trasul cu arma. Fie că vrei să faci doar o dată, fie că vrei să înveți mai bine tainele trasului cu arma în mai multe ședințe, poți face acest lucru în mai multe orașe din țară. În Timișoara, Brașov, București și Cluj-Napoca se găsesc mai multe poligoane de agrement, unde cei care vor să se aventureze într-o astfel de experiență o pot face sub îndrumarea unui instructor. Acesta te învață cum să țintești, să îți controlezi respirația, mișcarea, cum să declanșezi controlat arma și cum să reiei ținta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poți trage cu diferite tipuri de pistoale sau arme: de la cele de cablibu 9X19 mm până la celebra carabină semiautomată AK 47. Bine-cunoscutul joc CS: GO (Counter-Strike: Global Offensive) pare că devine realitate. La Poligonul de tragere Calibru9 din București ai o gamă variată de arme din care poți alege: Glock 44, Smith&Wesson, Marlin, CZ Bren 805, Carpați Mod. 1974, Beretta PX4, dar nu numai. „Am adus în Complexul nostru de poligoane cele mai populare arme de foc la nivel global de la producători precum Glock, Beretta, CZ sau platforme RONI. Fie că vreți să exersați cu echipamentul standard al forțelor de ordine sau al armatei, să încercați o carabină lever action din Vestul Sălbatic sau un pistol de ultimă generație, sigur vom găsi ceva care să vă trezească interesul“, transmit cei de la Calibru9. Inclusiv cei mici se pot bucura de o experiență aparte și de neuitat la poligonul de tragere, unde vor folosi doar arme de tip airsoft, sub atenta supraveghere și îndrumare a instructorilor, armurierilor și asistenților medicali.

Dor de verde

Dacă îți este dor de natura înverzită, de mirosul de primăvară, poți vizita grădinile botanice din București și Cluj-Napoca, ce au și un sector de sere cu diverse tipuri de plante. La Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“ din București, în Sera veche se poate vizita un singur pavilion (reabilitat în anul 2011), care conține o colecție de plante caracteristice pădurilor tropicale. Grădina Botanică „Alexandru Borza“ din Cluj are un ansamblu de șase sere de aproximativ 2.000 de metri pătrați. „Holul central reprezintă punctul de plecare spre cele trei sere care sunt accesibile publicului: la stânga se află sera cu plante ecuatoriale, la dreapta e sera palmierilor, iar în faţă, sera plantelor mediteraneene şi australiene. În partea dreaptă a acestei ultime sere se află alte trei sere închise pentru publicul larg, care conţin colecţii de plante utilizate pentru cercetare şi pentru schimb de material vegetal cu instituţii similare din întreaga lume. Aceste trei sere sunt cea a cactuşilor şi suculentelor, următoarea este cea a bromeliaceelor, araceelor şi piperaceelor, iar ultima este ocupată de o colecție importantă de ferigi și orhidee tropicale“, se transmite pe site-ul instituției. Se pare că sera preferată a vizitatorilor este Sera Aquarium ce conține vegetație luxuriantă de tip ecuatorial. Pe lângă aceasta, vizitatorii se pot plimba prin sera palmierilor – ce adăpostește și câteva exemplare de curmal sălbatic de peste 145 de ani – și cea a plantelor mediteraneene şi australiene, unde pot fi admirate mirtul, măslinul, arborele de camfor, arborele de scorțișoară, trandafirul japonez și nu numai.

Grădină botanică
Grădinile botanice sunt un mijloc prin care te poți conecta cu natura. Foto: Shutterstock

Escape Room: mistere și aventură

Copiii și adulții pasionați de aventură și mistere se pot bucura de experiențe unice în cadrul escape room-urilor. De fapt, un escape/mistery room este un joc de aventură în care participanții sunt blocați în câte o cameră și pot ieși din ea doar dacă rezolvă anumite puzzle-uri sau îndeplinesc o misiune într-un anumit interval de timp, de obicei pentru a li se debloca ieșirea din acea cameră. Fiecare escape room are o anumită tematică: de la filme celebre precum „Harry Potter“, închisori bazate pe serialul „Prison Break“, aventuri western, apocalipsă, secretele rețetei Coca Cola, ritualuri magice, descoperiri științifice, la aventurile lui James Bond sau ale celebrului personaj Robert Langdon creat de Dan Brown și portretizat pe marile ecrane de Tom Hanks.

Pentru a dezlega misterele din cadrul unui escape room este nevoie de cel puțin doi jucători, de obicei chiar mai mulți, până la şase. Totul este contratimp, iar lucrul în echipă este esențial. Atenția la detalii este un punct forte, organizarea echipei, la fel, concentrarea și logica, atuuri de neprețuit, iar rapiditatea identificării indiciilor și dezlegării lor, o șansă de a rezolva misterul în mai puțin de o oră. „Fiecare cameră de evadare are o poveste şi jocuri complet diferite, un design şi un grad de dificultate diferite. Astfel, în funcţie de cameră, diferă numărul maxim de persoane, vârsta minimă sau timpul maxim de evadare“, explică cei de la Master Escape din Iași.

Escape roomul îți pune creierul în mișcare excersându-ți logica. Foto: Shutterstock
Escape roomul îți pune creierul în mișcare excersându-ți logica. Foto: Shutterstock

Board games, distracție împreună

De asemenea, un alt mod distractiv de a petrece timpul împreună indiferent de vreme sunt jocurile de societate sau board games. Din ce în ce mai multe localuri au început să aibă o astfel de tematică. Astfel că, alături de prieteni, poți experimenta cu diverse jocuri, le poți juca din nou pe cele dragi din copilăria ta sau le poți descoperi pe cele mai noi. Unele cafenele integrează jocurile clasice de tip Rummy, Darts, table, șah, cu cele pe consolă. Astfel de jocuri devin un prilej bun pentru socializare, cunoașterea unor persoane noi, redescoperirea prietenilor, dar și exersarea capacității de concentrare sau chiar a relaxării. În fapt, jocurile te ajută să îți stimulezi anumite părți ale creierului care sunt responsabile pentru memorie, formarea gândurilor complexe, dar și să îți exersezi anumite funcții cognitive precum luarea deciziilor, gândirea strategică și rezolvarea problemelor. De asemenea, reprezintă un bun exercițiu şi în ceea ce privește răbdarea și așteptarea recompensei, a câștigului.

Board game-urile reprezintă un bun exercițiu şi în ceea ce privește răbdarea. Foto: Shutterstock
Board game-urile reprezintă un bun exercițiu şi în ceea ce privește răbdarea. Foto: Shutterstock
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite